Na evropskim berzama sedmica počela u plusu

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, jer su podaci o rastu kineske privrede u skladu s očekivanjima, pa su ulagači, koji su se plašili slabijih podataka, odahnuli.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši 1.199 bodova, nov najviši nivo u mjesec i po dana. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,5 i 0,6 posto.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao što se i očekivalo. To je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je privreda ojačalao 7,7 posto, no ulagači su se plašili većeg usporavanja, nakon prošlonedjeljnih pesimističnih izjava kineskog ministra finansija.

„Kineski su podaci u skladu s očekivanjima, pa su ulagači odahnuli. Tržište sada ima potencijala za nastavak rasta“, kaže Jawaid Afsar, trgovac u kompaniji SecurEquity.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *