Najvrjednija kompanija ikada vrijedjela 7.400 mlrd.$

Dodajte komentar

Holandska istočnoindijska kompanija (Dutch East India Company) na svom vrhuncu bila je, prilagođeno današnjim vrijednostima, najvrjednija kompanija u istorija. Kompanija je osnovana 1602. i bila je prva kompanija u istoriji izlistana na prvoj berzi u istoriji.

Bavila se trgovinom i transportom začina, a temeljna kompetitivna prednost je bila najveća flota brodova koji su konstantno prevozili robu između Evrope i Azije. 

Odmah po osnivanju počeo je ubrzan rast kompanije, a svoje vrhunce dosegla je zahvaljujući nekontrolisanim špekulacijama o vrijednosti lala.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Takozvana „lalomanija“ bila je umnogome nalik na tržišne balone poput dot.com-a ili nekretninskog balona koji je inicirao krizu 2008. čije posjledice i danas osećamo.

Kao i svaki balon, i ovaj je nakon nekog vremena pukao, ali u međuvremenu je učinio Dutch East Indiu najvrjednijom kompanijom u istoriji.

Naime, kompanija je 1637. godine procijenjena na 78 miliona holandskih guldena, prilagođeno današnjoj vrijednosti u dolarima to bi iznosilo čak 7.400 milijardi dolara.

Kada je „lalomanija“ prestala, oko 1637., kompanija se vratila korjenima – trgovini začinima. Prestala je s radom 1800. godine. (Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *