Direktor M:tela: Uložićemo 10 miliona u kablovsku mrežu

Dodajte komentar

Fokus kompanije M:tel u narednih nekoliko godina biće na fiksnoj mreži, odnosno izgradnji vlastite kablovske infrastrukture koja bi omogućila pružanje brojnih usluga krajnjim korisnicima, ali i da se snažnije zakorači na tržište fiksne telefonije – IP televizije, najavio je u razgovoru za „Vijesti“ direktor M:tela Vladimir Lučić.

On je kazao da bi investicija iznosila oko 10 miliona eura te da bi se taj iznos pokušao obezbijediti iz redovnog poslovanja, bez zaduživanja ili pozajmljivanja od matične kompanije, Telekoma Srbija.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Svjetska iskustva pokazuju da se mobilni i fiksni operatori fokusiraju na nove usluge, bazirane na brzom Internetu, i prihode od tih usluga. Od govornih usluga i SMS poruka već godinama padaju prihodi, jer se korisnici okreću uslugama baziranim na Internetu“, rekao je Lučić.

M:tel će tako pokušati preko fiksne mreže da poveća tržišni udio jer, ukazuje Lučić, jedna kompanija na tom tržištu posjeduje oko 98 odsto.

Nijesmo zadovoljni tržišnim učešćem na tržištu fiksne telefonije, jer je strategija na početku zasnovana na bežičnoj tehnologiji i zbog toga imamo svega nekoliko procenata učešća na tom tržištu, dok na tržištu IPTV-a (TV preko Interneta) faktički ne postojimo. Na tom tržištu još ne postoji konkurentnost, a mislim da razvojem mreže i kvaliteta možemo dosta toga da učinimo na tom dijelu“, dodao je Lučić.

On je kazao da se bežičnom tehnologijom na tržištu fiksne telefonije, što M:tel sada nudi, ne mogu postići značajniji rezultati.

Ako želite da konkurišete na fiksnom segmentu, istakao je on, morate da ponudite televiziju.

Ako hoćete da nudite televiziju, morate imati kabl. Tako da, ako želimo da budemo konkurencija Telekomu, moramo imati kabl“, ocijenio je Lučić.

Na pitanje da li M:tel time pokazuje zasićenje mobilnim segmentom, Lučić odgovara negativno.

M:tel je zadovoljan ostvarenim rezultatima u oblasti mobilne telefonije, jer je ostvario stabilno učešće od oko 26 odsto tržišta, a projekcija je da u narednim godinama ta brojka naraste na 30. To je u ovim uslovima konkurencije i zasićenog tržišta maksimum“, naveo je on.

Lučić je istakao da je M:tel u ovoj godini uložio šest miliona eura u razvoj mobilne mreže i podigao 43 nove stanice.

U M:telu su posebno ponosni na aplikaciju M:Go, koja je doživjela veliki uspjeh na tržištu, a tokom jula pustiće i novu, turističku aplikaciju. Najavljuju da će ona, u zavisnosti od pozicije u kojoj se korisnik nalazi, pružati niz korisnih informacija o znamenitostima Crne Gore i ostalim mjestima koja se preporučuju.

Tokom jula biće pušten u rad i servis Web Shop, iako plaćanje karticama preko Interneta još nije razvijeno u regionu. Ali će, prema riječima Lučića, biti koristan servis sve većem broju ljudi koji kupuju preko Interneta. Najavio je i aplikaciju koja će imati 100.000 muzičkih numera sa našeg govornog područja.

M:tel je, dodao je Lučić, zadovoljan zbog sponzorstva Košarkaškom savezu Crne Gore, u sklopu kojeg će poslati 25 navijača na Evropsko prvenstvo u košarci u septembru, koje se održava u Sloveniji.

On je obećao da će M:tel obezbijediti specijalan popust na roming u Sloveniji tokom trajanja prvenstva, čiji će troškovi biti minimalni.

Ne plašimo se četvrtog operatora, ali teško da se to isplati

Na pitanje kako komentariše najavu da će država osnovati svoj telekom, Lučić je odgovorio da će ta kompanija imati težak zadatak da bude profitabilna.

Četvrti operator, da budem iskren, teško može uspjeti na ovakvom tržištu. Vrlo je teško na ovako malom tržištu uspjeti sada, jer se mora napraviti pokrivenost kao i svi postojeći operatori i sva infrastruktura, a mora da dođe do prihoda koji će sve to da pokriju”, ocijenio je on.

Lučić je istakao da se prema nekim podacima mora imati najmanje 25 odsto tržišta da bi bili profitabilni, pa će četvrtom operatoru to biti težak zadatak. On je rekao da se M:tel, kao treći operator, ne plaši da će im ulazak državnog telekoma ugroziti tržišnu poziciju.

Visoke kamate, vratićemo kredite do 2017.

Lučić je ocijenio da je šesta godina poslovanja M:tela uspješna jer je prva završena realnim profitom, izuzimajući jednu godinu kada je profit ostvaren zbog otpisa dugova. „Profit je, nažalost, ostvaren više zahvaljujući racionalizaciji troškova nego povećanju prihoda.

Šestomjesečni rezultati ipak pokazuju da su prihodi na istom nivou kao i prošle godine, što je dosta zadovoljavajuće s obzirom da prošle godine nije bilo državne takse za SIM kartice od euro mjesečno. Uspjeli smo da zadržimo prihode, a uz racionalizaciju troškova, prije svega finansijskih, došli smo do profita“, naglasio je Lučić. On je rekao da nijesu smanjivali broj radnika, već da su ove godine zaposlili novih 11. Dodao je da je otplaćen stari kredit od 11 miliona eura i to bez dodatnih zaduženja. Žali se na visoke kamate na komercijalne kredite, dodajući da je kompanijama u ovim uslovima jako teško da se dodatno zadužuju.

Mi smo napravili plan da se više ne zadužujemo i da do 2017. godine vratimo sve kredite“, dodao je Lučić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *