Pare u KAP stigle iz Srbije

Nakon skoro mjesečne blokade, Kombinat aluminijuma Podgorica u četvrtak je ponovo počeo da izvozi. Prve tone aluminijuma, kako saznaju Vikend novine, stigle su četvrtak u IMPOL SEVAL Valjaonicu aluminijuma Sevojno u Srbiji, a juče je isporučena još jedna tura.

Na račun Kombinata pare su legle čim je aluminijum prešao granicu. KAP je u prethodnom periodu aluminijum isporučivao švajcarskoj kompaniji Glenkor, ali je ovaj ugovor stavljen van snage uvođenjem stečaja.

“Prvu količinu aluminijuma dobili smo u četvrtak, a juče i drugu, koju smo platili čim je metal prešao granice”, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor Impala Ninko Tešić.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On je podsjetio da su oni godinama kupovali sirovi aluminijum i ingote od Kombinata aluminijuma Podgorica, ali posljednjih godina to nijesu radili zbog promjene vlasništva u fabrici, već su ga kupovali od Rusala i Glenokora.

“Najsrećniji bi bili kad bi Kombinat izašao iz problema u kojem je sada i kada bi mi u narednim godinama bili Kombinatov kupac. To bi bilo dobro i za KAP i za nas”, istakao je Tešić.

Impal već ima potpisane godišnje ugovore o nabavci sirovog aluminijuma, a trenutna saradnja je bazirana na mjesečnim ugovorima gdje Kombinat prodaje onoliko koliko Sevojnu treba i može da kupi s obzirom na već skopljene ugovore.

IMPOL SEVAL Valjaonicu aluminijuma je najveći prerađivač aluminijuma u Republici Srbiji i jedini proizvođač valjanih proizvoda od aluminijuma. Počeli su da rade 1975. godine. Svojinska transformacija preduzeća izvršena je tenderskom prodajom u oktobru 2002. godine, a vlasnik 70 odsto kapitala je IMPOL d.d. Slovenska Bistrica.

U Kombinat alumijuma u ponedjeljak je i zvanično pokrent stečaj, koje je zatražilo Ministarstvo finansija 14. juna zbog blizu 2 5 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Vlada njemačkoj Dojče banci.

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.