Pare u KAP stigle iz Srbije

Dodajte komentar

Nakon skoro mjesečne blokade, Kombinat aluminijuma Podgorica u četvrtak je ponovo počeo da izvozi. Prve tone aluminijuma, kako saznaju Vikend novine, stigle su četvrtak u IMPOL SEVAL Valjaonicu aluminijuma Sevojno u Srbiji, a juče je isporučena još jedna tura.

Na račun Kombinata pare su legle čim je aluminijum prešao granicu. KAP je u prethodnom periodu aluminijum isporučivao švajcarskoj kompaniji Glenkor, ali je ovaj ugovor stavljen van snage uvođenjem stečaja.

“Prvu količinu aluminijuma dobili smo u četvrtak, a juče i drugu, koju smo platili čim je metal prešao granice”, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor Impala Ninko Tešić.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On je podsjetio da su oni godinama kupovali sirovi aluminijum i ingote od Kombinata aluminijuma Podgorica, ali posljednjih godina to nijesu radili zbog promjene vlasništva u fabrici, već su ga kupovali od Rusala i Glenokora.

“Najsrećniji bi bili kad bi Kombinat izašao iz problema u kojem je sada i kada bi mi u narednim godinama bili Kombinatov kupac. To bi bilo dobro i za KAP i za nas”, istakao je Tešić.

Impal već ima potpisane godišnje ugovore o nabavci sirovog aluminijuma, a trenutna saradnja je bazirana na mjesečnim ugovorima gdje Kombinat prodaje onoliko koliko Sevojnu treba i može da kupi s obzirom na već skopljene ugovore.

IMPOL SEVAL Valjaonicu aluminijuma je najveći prerađivač aluminijuma u Republici Srbiji i jedini proizvođač valjanih proizvoda od aluminijuma. Počeli su da rade 1975. godine. Svojinska transformacija preduzeća izvršena je tenderskom prodajom u oktobru 2002. godine, a vlasnik 70 odsto kapitala je IMPOL d.d. Slovenska Bistrica.

U Kombinat alumijuma u ponedjeljak je i zvanično pokrent stečaj, koje je zatražilo Ministarstvo finansija 14. juna zbog blizu 2 5 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Vlada njemačkoj Dojče banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *