Barel nafte ispod 108 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 108 dolara za barel, budući da su zabrinutost za kinesku potražnju i prognoza veće proizvodnje u zemljama van kartela OPEC neutralizovali uticaj nižih zaliha u SAD i strah od poremećaja u snabdjevanju zbog napetosti u Egiptu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na juče i iznosila je 107,79 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo takođe po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 104,71 dolara.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Kineski ministar finansija signalizirao je danas da je Peking spreman da toleriše ekonomski rast u drugoj polovini godine znatno ispod sedam posto, a njegova se izjava može smatrati najtrezvenijim komentarom usporavanja kineske ekonomije među visokim zvaničnicima.

Njegov se istup nadovezao na upozorenje iz Kine o “tmurnim” izgledima za trgovinu nakon iznenadnog pada izvoza i dodatno je raspirio zabrinutost da drugi po veličini svjetski naftni potrošač neće više predstavljati podršku nafti kao u posljednjoj deceniji.

Cijene je pritisnula i prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će snabdjevanje van članica OPEC-a u sljedećoj godini rasti najbržim tempom u zadnjih 50 godina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je juče na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košare njene nafte u četvrtak iznosila 104,81 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *