Strategija regionalnog razvoja Crne Gore: Na sjeveru povećan broj preduzeća, zaposlenih, ali i zarade

Dodajte komentar

U sjevernom regionu Crne Gore u 2012. godini u odnosu na prethodnu povećan je broj preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zaposlenih, ali i zarade – navodi se u izvještaju o realizaciji Strategije regionalnog razvoja Crne Gore za prošlu godinu, koji je u četvrtak usvojila Vlada.

U dokumentu se ističe da se u uslovima ekonomske krize nije moglo značajnije doprinijeti smanjenju regionalnih nejednakosti, ali da je postojeća politika regionalnog razvoja doprinijela da se ove razlike u većoj mjeri ne povećaju, prenosi Pobjeda.

Za implementaciju mjera u okviru ključnih prioriteta ove strategije u 2012. godini ukupno je realizovano oko 190 miliona eura, od čega se oko 40 odsto odnosilo na Sjeverni region, a ključni efekti sprovođenja ovih mjera i aktivnosti će biti vidljivi u predstojećem periodu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U izvještaju se precizira da je ukupan broj preduzeća i preduzetnika u sjevernom regionu u 2012. u odnosu na 2011. povećan za 4,23 odsto, u središnjem regionu za 6,08 odsto, a u primorskom za 9,48 odsto.

Broj zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) je u 2012. godini povećan za 1,11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

– Budžetski prihodi po glavi stanovnika su nešto niži nego 2011. godine – navodi se u dokumentu i precizira da su u sjevernom regionu iznosili 175,5 eura, središnjem – 164,8 eura i primorskom 554 eura.

U sva tri regiona, kako se dodaje, poboljšana je obrazovna struktura stanovništva.

– Relativno je ublažen negativan demografski trend stanovništva iz sjevernog regiona u 2011. u odnosu na 2003, naročito u opštinama koje su tada imale imale visoke negativne stope rasta stanovništva.

Navedena pozitivna kretanja, kako se ocjenjuje, važna su u godinama ekonomske krize, ali i da se u sjevernom regionu, ipak, nije pokazalo značajnije zaustavljanje rasta stope nezaposlenosti.

Ta stopa je na kraju 2012. godine iznosila 20 odsto. U primorskom i središnjem stopa nezaposlenosti je 10,55 odsto.

– Prethodno navedeni efekti značajnim dijelom predstavljaju rezultat mjera ekonomske i ukupne razvojne politike u skladu sa raspoloživim sredstvima u vremenu restriktivnog budžetskog okvira i nijesu rezultat svih mjera za koje se smatralo da ih treba realizovati – navodi se u izvještaju Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *