Ovogodišnja zimska sezona finansijski bila na nivou prethodne: Od turizma prihodovano 17,6 miliona eura

Dodajte komentar

Crna Gora je od decembra prošle do marta ove godine od turizma prihodovala oko 17,6 miliona eura, što je na istom nivou u odnosu na uporedni period prošle sezone – navodi se u informaciji o rezultatima protekle zimske turističke sezone, koju je u četvrtak usvojila Vlada.

U dokumentu se zaključuje da je ovogodišnja zimska sezona u skijaškim centrima, i pored problema sa napajanjem električnom energijom, bila na nivou prošlogodišnje, što znači da su kompenzovani negativni efekti sa početka sezone.

Prema podacima Monstata, kako je navedeno, u periodu decembar-mart, Crnu Goru posjetilo je oko 4,6 odsto više turista, dok je ostvareno jedan odsto manje noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Zvanični podaci za period januar-april ove godine pokazuju da je Crnu Goru posjetilo 86.299 turista ili 5,8 odsto više u odnosu na 2012. dok su realizovana noćenja bila na prošlogodišnjem nivou i iznosila su 318.432.

– Turisti su se manje zadržavali, a promet je najvećim dijelom ostvaren realizacijom vikend aranžmana, odnosno produženih vikenda.

Vlada je konstatovala da je za uspješnost sezone, pored stavljanja u punu funkciju skijališta, neophodno raditi i na obezbjeđenju kvalitetnih smještajnih kapaciteta sa raznovrsnim sadržajima, navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću.

– U tom smislu Vlada je donijela više zaključaka kojima je nadležni resor zadužen da pripremi model upravljanja i razvoja skijališta i projekte koji će doprinijeti obogaćivanju ponude sjevernih opština, kao i predlog podsticajnih mjera za hotele visoke kategorije sa četiri i pet zvjezdica – kaže se u saopštenju, prenosi Pobjeda.

U informaciji se podsjeća da je Agendom reformi u oblasti turizma, a u cilju dalje diverzifikacije turističkog proizvoda i generisanja većih prihoda, posebno u opštinama na sjeveru države, predviđena izrada studije opravdanosti AD Skijališta Crne Gore za razvoj i upravljenje skijalištima.

– Vlada bi, u početnoj fazi, imala značajno učešće i uticaj. Uporedo, neophodno je raditi na zamjeni postojećih i razvoju novih ski-liftova, shodno prostorno-planskoj dokumentaciji – navodi se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *