Indeksi na Wall Streetu na rekordnim nivoima

Dodajte komentar

Trgovanje na Wall Street-u završeno je s rekordnim vrijednostima berzanskih indeksa pošto je šef američkih Federalnih rezervi Ben Bernenke rekao da će centralna banka SAD nastaviti da podržava privredu.

Indeksi su znatno porasli i prije zvaničnog otvaranja trgovanja, pošto je Bernenke prethodnu noć rekao da je američkoj privredi i dalje potrebna pomoć budući da je nezposlenost i dalje visoka dok je inflacija ispod zacrtanog cilja Federalnih rezervi.

Američka centralna banka trenutno kupuje 85 milijardi dolara mjesečno kroz obveznice kako bi održala nisku kamatnu stopu i podstakla potrošnju i zapošljavanje.

Vrijednosti akcija i obveznica naglo su pale 19. juna pošto je Bernenke govorio o potencijalnom roku za smanjenje nivoa prodaje obveznica.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Industrijski indeks Dow Jones porastao je za 169 poena, ili za 1,1 odsto, na 15.461 poena, dok je indeks Standard & Poor's porastao za 22 poena, odnosno za 1,4 odsto, na 1.675 poena.

Oba indeksa su nadmašila prethodne rekordne nivoe zabiljeležene u maju.

Nasdaq je porastao za 57 poena ili za 1,6 odsto na 3.578 poena, što je najviši nivo od oktobra 2000, premda ne i najviši nivo svih vremena koji je imao u martu te godine sa 5.048 poena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *