Automobilska industrija dotakla dno

Dodajte komentar

Velika kriza u evropskoj automobilskoj industriji, koja je uzrokovala pad prodaje i primorala proizvođače da preuzmu velike gubitke, čini se da je dotakla dno.

“Pokazatelji nam govore da je tržište automobila u eurozoni prestalo da tone i da počinje da pokazuje znakove stabilnosti. Evropsko tržište bi trebalo da se naredne godine vrati na rast”, izjavio je izvršni direktor američkog Forda za Evropu, Stefen Odel.

On je rekao da, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti u eurozoni od 12,2 odsto izuzetno visoka, pa čak i “bez presedana”, većina znakova ukazuje na oporavak. 

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Godišnji tempo prodaje automobila u Evropi trenutno iznosi 13,5 miliona jedinica, što je znatno ispod 18 miliona prodatih jedinica iz 2007. godine. Ford je u Evropi izgubio 462 miliona dolara u prvom tromesečju, što je, međutim, neutralisano profitom od 2,4 milijarde dolara ostvarenim u Sjevernoj Americi.

Prema riječima Odela, Ford je postigao dogovore sa sindikatima o zatvaranju dva postrojenja u Britaniji i jednog u Belgiji, a očekuje se da će ove tri fabrike, koje čine oko 18 odsto Fordovog kapaciteta u eurozoni, biti zatvorene naredne godine. 

U okviru programa restrukturisanja poslovanja, Ford će proizvesti naredni model “mondeo” u Valensiji, gdje će, takođe, povećati proizvodnju kako bi zadovoljio tražnju za novim modelom “kuga”.

Ford je smanjio zalihe širom Evrope, iako je u proteklih nekoliko nedjelja pustio u prodaju osam novih modela, fokusirajući se na maloprodaju i dobijajući više cijene za pojedine modele, dodao je Odel.

U međuvremenu, Ford i njegovi partneri nalaze se u sred procesa otvaranja tri nove fabrike u Rusiji, gdje je vlada omogućila subvencije potrošačima za kupovinu novih i jeftinih vozila, što su oblasti gdje je Ford relativno jak. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *