Radnici KAP-a neće kući bez otpremnina

Dodajte komentar

Iako su zaposleni u Kombinatu aluminijuma formalno na birou rada, oni će do daljnjeg nastaviti da dolaze na posao. Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je Dnevnim novinama da će i dalje nastaviti da se bore za prava radnika, odnosno da neće dozvoliti da radnici pođu kuću bez otpremnina ili penzija.

Oko 1.200 zaposlenih u Kombinatu aluminijuma od juče je na Birou rada. 

Sindikat će i dalje nastaviti da se bori za prava radnika. Svi ćemo sve do daljnjeg dolaziti na posao. Niko neće poći kući prije nego što dobije otpremnine ili rješenje za penziju“, kazao je Krivokapić.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On je ponovo apelovao da se usvoji Prijedlog zakona o dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim bi se priznao benificirani radni staž radnicima koji su 30 godina efektivno radili na radnim mjestima na kojima se radi sa skraćenim radnim vremenom, a nemaju beneficirani staž.

Na ovaj načim bi preko 400 radnika bilo penzionisano i bio bi riješen problem viška zaposlenih”, smatra Krivokapić, prenosi cdm.me.

Ovaj prijedlog ranije je u Skupštnisku proceduru inicirala Socijalistička narodna partija, ali tada nije dobio podršku poslanika.

Predsjednik Privrednog suda u Podgorici, Dragan Rakočević, u ponedjeljak je i zvanično pokrenuo stečaj u Kombinatu aluminijuma Podgorica. Stečajni upravnik Veselin Perišić, zajedno sa predsjednikom Privrednog suda, ali ostalim činiocima stečajnog postupka, najavili su borbu za opstanak fabrike uprkos dugu od čak 386 miliona eura, dok je vrijednost imovine svega 183 miliona eura.

Za početak, kako su kazali, pokušaće da spriječe neplansko zaustavljanje proizvodnje i zadržati što veći broj radnika. Stečaj će, kako je najavljeno, biti uveden sa planom reorganizacije. Za sada postoji najava takvog plana, a za njegovo donošenje je ostavljen rok od 90 dana, s mogućnošću produžetka za dodatnih mjesec. Plan se mora dostaviti u roku od četiri mjeseca, a o njemu će se izjasniti povjerioci. Od trenutka kada stečajni sudija potvrdi plan, on postaje novi ugovorni odnos između stečajnog dužnika i povjerioca.

U slučaju da dođe do odstupanja od eventualno usvojenog plana, stečajni sudija ima mogućnost da ponovo otvori stečajni postupak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *