CBCG: Inflacija do 4,9 odsto

Dodajte komentar

U prvom kvartalu ove godine ostvaren je visok ekonomski rast, ali je još rano govoriti o ovakim projekcijama rasta na godišnjem nivou, imajući u vidu nisku bazu iz prvog kvartala 2012. godine, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

U makroekonomskom izvještaju za prvi kvartal, koji je danas usvojio Savjet CBCG, zaustavljeni su negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji, povećan je obim aktivnosti u građevinarstvu i šumarstvu.

U izvještaju je istaknuto da je i dalje prisutan visok rizik nelikvidnosti realnog sektora, ali da ipak ohrabruje rast izvoza i smanjenje uvoza. Istovremeno, evidentan je pad bruto i neto plata u odnosu na isti period prethodne godine. Ključni rizik predstavlja visok javni dug i tendencija njegovog daljeg rasta. Bankarski sistem je stabilan i likvidan, ali je učešće nekvalitetnih kredita i dalje visoko“, navodi se u izvještaju, prenosi rtcg.me.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U izvještaju o kretanju cijena u prva tri mjeseca, konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama u martu u odnosu na decembar 2012.  godine, iznosila 0,5 odsto.

U ovom periodu, najveći rast zabilježile su cijene iz kategorije hrana i bezalkoholna pića i cijene iz kategorije prevoza.

Godišnja inflacija na kraju prvog kvartala iznosila je 3,3% i značajno je niža od godišnje inflacije u decembru 2012. godine, kada je iznosila 5,1%. Prema modelskoj procjeni očekuje se da će se inflacija na kraju 2013. godine kretati u rasponu od 3,9% do 4,9%, dok je ekspertska procjena da će se inflacija kretati u rasponu od 3% do 5%. U odnosu na prethodnu projekciju, iz decembra 2012. godine, projekcija inflacije za ovu godinu je povećana zbog uvođenja PDV-a koji će uticati na rast cijena, kao i zbog rasta agregatne tražnje“, navedeno je u saopštenju.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april i maj, u kome je konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama, finansijski sistem ocijenjen je relativno stabilnim, a nivo sistemskog rizika umjerenim.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *