U Hrvatskoj najplaćenija zanimanja iz područja tehnologije i razvoja

Dodajte komentar

Prosječna plata u Hrvatskoj iznosi 5.403 kune, a najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja, te ljudskih potencijala.

Prema rezultatima servisa „MojaPlata.hr“ zaposleni u tzv. „top menadžmentu“ imaju čak za 117 odsto veću platu u odnosu na prosjek.

Najniže prosječne plate i dalje imaju: zaposleni u pomoćnim zanimanjima 34 odsto manje od prosjeka, uslužnim zanimanjima 31 odsto manje i drvnoj industriji 27 odsto manje od prosjeka.

Kada se pogleda u kategoriju djelatnosti poslodavaca, najviše plate su u oblasti informativnih tehnologija i telekomunikacija: 26 odsto više od prosjeka, te u djelatnostima proizvodnje, prenosa i distribucije energije: 20 odsto.

Plate u oblasti turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj manje su za 15 odsto od prosjeka, a u oblasti transporta 12 odsto.

Muškarci imaju u prosjeku osam odsto veću platu od žena.

Stepen obrazovanja i dalje uveliko utiče na visinu plate. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50 odsto veću platu u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Završeni magisterij ili doktorat povećava platu u prosjeku za čak 94 odsto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19 odsto nižu platu od prosjeka, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 22 odsto višu platu.

Najvišu platu imaju ispitanici sa postdiplomskim obrazovanjem, čak 58 odsto veću od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne firme u stranom vlasništvu.

Plate zaposlenih u državnim firmama su za dva odsto veće od prosjeka, dok su plate zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi veće za tri odsto, prenosi Capital.

Najveće plate imaju Zagrebčani: 12 odsto iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija, gdje su plate na nivou prosjeka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *