Što sjevernije to i skuplja hrana

Dodajte komentar

Ukoliko bi se životni standard mjerio samo prema cijenama hrane i pića – Makedonci bi živjeli kao “bubrezi u loju”.

Naime, prema posljednjem istraživanju Evropske statističke agencije “Eurostat”, najjeftinije je prehraniti se u ovoj evropskoj zemlji, u kojoj su cijene osnovnih životnih namirnica, poput hljeba, mesa, mlijeka i jaja, čak 60 odsto niže od standarda članica eurozone.

Na drugom opozitu je Norveška, u kojoj je za doručak potrebno čak 86 odsto više novca nego prosječnom građaninu Evropske unije.

“Posljednji podaci od prošle godine govore da je za hranu i nealkoholna pića potrebno skoro tri puta više novca u najskupljim zemljama Evropske unije, nego u onim gde su namirnice najjeftinije”, kažu stručnjaci “Eurostata”.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Norveška, praćena Švajcarskom, Danskom, Švedskom, Finskom i Austrijom ima ubjedljivo najskuplju hranu i piće. Među zemljama koje su članice eurozone, najpovoljnije namirnice su u Poljskoj, u kojoj staju 40 odsto manje nego što je to prosjek EU, zatim u Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

Makedonci i Albanci jedu za osjetno manji budžet od svih drugih država Starog kontinenta. Tako, cijena namirnica u ovim zemljama je gotovo upola manja nego u EU.

Ubjedljivo najjeftinija zemlja po ukupnom indeksu cijena hrane, pića i duvana, sa 47 odsto proseka EU, jeste Makedonija. U njoj je za kupovinu potrebno najmanje novca najviše zahvaljujući cijenama duvana, koji košta samo četvrtinu od prosjeka eurozone.

I u samoj Uniji, najveće razlike u cijeni zabiljeležene su upravo kod sirovine za cigarete.

Duvan je u Mađarskoj 50 odsto povoljniji od prosjeka, dok je u Irskoj duplo skuplji. Tako je Mađarima potrebno četiri puta manje novca za ovu namirnicu nego Ircima. Bugarski hljeb jeftiniji je dva i po puta od danskog, koliko i poljsko meso od austrijskog.

Podaci su sakupljeni u sklopu programa upoređivanja kupovne moći “Eurostata” i OECD, kojim se prate cijene oko 500 uporedivih proizvoda u četiri osnovne grupe – hrana, bezalkoholna i alkoholna pića i duvan, prenosi b92.net.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *