Kakvu trgovinu da forsiraju SAD?

Dodajte komentar

Umjesto slobodne trgovine SAD forsiraju dirigovanu razmjenu robe i usluga, tvrdi dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Štiglic.

Najnoviji primjer takvog ponašanja je plan o stvaranju transpacifičkog američko-japanskog trgovinskog sporazuma.

On kaže da će novi američko-japanski trgovinski sporazum, iz kojeg će biti isključena Kina, napraviti vodeće kompanije iz dvije zemlje i time promovisati novi, dirigovani, trgovinski režim, suprotan važećim pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO).

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema riječima Štiglica, suština tog sporazuma neće biti da se liberalizuje trgovina između SAD i Evrope, ili Amerike i većine zemalja u regionu Tihog okeana, već da se utvrde kontrolisana trgovinska pravila između vodećih američko-japanskih kompanija.

“Umjesto zone slobodne trgovine u svijetu će se pojaviti novi, dirigovani, trgovinski režim kojim će se korporativni interesi staviti iznad ljudskih, a proces globalnih trgovinskih pregovora ponovo će se pokazati kao nedemokratski i neprozračan”, ističe Štiglic, koji je i profesor ekonomije na prestižnom američkom Kolumbija univerzitetu.

Štiglic podsjeća da se od 2001. godine, kada su u glavnom gradu Katara, Dohi, počeli globalni pregovori o smanjenju ograničenja u međunarodnoj trgovini, malo šta promijenilo, jer je sporazum izostao prije svega usled nespremnosti SAD da ukinu vlastite subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Iako je STO ranije proglasila da visoke subvencije koje dobijaju američki proizvođači pamuka od federalne vlade u Vašingtonu nisu zakonite, SAD nisu do sada pokazale namjeru da ih ukinu, dovodeći time u očajan položaj milione odgajivača pamuka u Indiji i u Africi, jer oni nemaju odgovarajuću podrške države, objašnjava Stiglic.

“Svi koji ulaze u STO treba da znaju da SAD obećavaju odsustvo otvorenosti, jer američki predstavnici u globalnoj trgovinskoj organizaciji ne žele da otkriju neke važne informacije čak ni članovima američkog Kongresa, pozivajući se na zaštitu trgovinskih nacionalnih interesa”, kaže Štiglic, prenosi b92.net.

Slavni ekonomista smatra da svaki međunarodni trgovinski sporazum ne bi trebalo da stavlja komercijalne interese iznad nacionalnih, naročito kada se tiču pitanja koja nisu vezana za trgovinu, kao što su finansijska pravila i intelektualna svojina.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *