Hronologija: KAP – od prodaje do prazne kase

Dodajte komentar

27. jul 2005. Of šor firma sa Kipra Salamon enterprajzis za 48,5 miliona eura kupila nekadašnjeg državnog giganta – Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Kupoprodajni ugovor ispred Vlade Mila Đukanovića potpisali Branimir Gvozdenović i Branko Vujović, direktori fondova Asim Telaćević, Radoje Žugić, šef pregovaračkog tima Jakov Ickov, predstavnik Salamona Dan Marjan i Igl Kapital Group Limiteda Bil Polard. Ugovorene investicije 55 miliona.

29. novembar 2005. Bivši državni direktor KAP-a Radomir Mitrović potpisao novi ugovor o prodaji aluminijuma kontroverznoj švajcarskoj kompaniji Glenkor.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Decembar 2005. Salamon enterprajzis preuzeo rukovođenje KAP-om.

Novembar 2007. Većinski vlasnik akcija KAP-a Salamon enterprajzis promijenio je naziv u Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC Holdings limited).

2007. CEAC podnio i pokrenuo arbitražu protiv Crne Gore u Frankfurtu sa odštetnim zahtjevom od 300 miliona. To je urađeno zbog navodno neprikazanog istinitog stanja kompanije u trenutku njenog preuzimanja.

Krajem 2008. Ekspertski tim Ekonomskog i Metalurško-tehnološkog fakulteta, koji je Vlada angažovala da prati realizaciju ugovora o prodaji KAP-a i Rudnika boksita, konstatovao da je kupac za tri godine dokumentovao ulaganja od 24,56 miliona eura, što je 88,51 odsto planiranih investicija. Iako je fakturisana vrijednost ulaganja iznosila toliko, zaključno sa 30. novembrom 2008. plaćeno je samo oko 19 miliona.

2007, 2008. i 2009. Više nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine upozoravale da je KAP najveći zagađivač, a da ni novi vlasnik ne ulaže da to spriječi.

2009. Vlada Crne Gore odgovorila kontratužbom CEAC-u, tvrdeći da su imali sve potrebne informacije o KAP-u. I iz Vlade priznali da kupac ne poštuje investicione obaveze.

Mart 2009. Zbog višemjesečne krize i pada cijene na tržištu aluminijuma, KAP bio pred kolapsom.

16. novembar 2009. Potpisan Ugovor o poravnanju između Vlade i CEAC-a, gdje se Vlada obavezala da će izdati državne garancije za kredite KAP-a od 135 miliona. Dozvoljeno i da se nastave plaćati desetomilionski iznosi za subvencije za struju iz državnog budžeta.

19. novembar 2009. Izdate garancije za tri kredita kod OTP banke od 49,7 miliona.

25. jun 2010. Vlada garantovala vraćanje kredita KAP-a kod Dojče banke od 22 miliona (bez kamata).

25. oktobar 2010. Vlada izdala garancije za kredit KAP-a od 60 miliona kod ruske VTB banke (filijala u Beču).

26. oktobar 2010. Potpisani aneksi Ugovora o poravnanju i država se vratila u KAP sa 29,36 odsto akcija i Rudnike boksita sa 31, 82 odsto dionica. Toliko je zadržao i CEAC.

Februar 2012. Skupština tražila da Vlada raskine ugovor sa CEAC-om, iza kojeg je ruski tajkun Oleg Deripaska, zbog nepoštovanja ugovora, što Vlada nije sprovela. Mogla je to učiniti zbog tri neplaćena računa za struju. Pozivala se da bi CEAC pokrenuo arbitražu, pa navodno zbog toga izbjegava aktiviranje te opcije. Parlament uzalud usvajao i dopune zaključaka.

5. april 2012. Poreski obveznici, zahvaljujući odluci Vlade, platili 23,4 miliona eura kredita Dojče banci (sa kamatama).

22. februar – 23. maj 2013. KAP-u dozvoljeno da krade struju iz evropske interkonekcije, zbog čega je Crnoj Gori prijećeno isključenjem sa mreže.

Kombinat duguje preko 70 miliona eura za električnu energiju.

Mart 2013. DPS odnosno Đukanović zagovara “spasavanje KAP-a” uz isplatu partneru Olegu Deripaski 40 miliona eura da bi izašao iz vlasničke strukture ili 51 milion (ako su rate), hvaleći se da to mijenja sa 120 miliona eura navodnih dugova KAP-a povezanim firmama Deripaske.

30. april 2013. Skupština voljom SNP-a i DPS-a naložila Vladi da raskine sa CEAC-om, ali bez naknade Deripaski.

3. jun 2013. Đukanović odbija zaključke Skupštine i tvrdi da će Vlada primjenjivati sopstveno “najbolje rješenje za KAP”. Tvrdio je da je stečaj neželjena opcija i da će je Vlada izbjeći, kada je SDP početkom godine saopštavao da je to “realna posljedica rada Vlade”.

14. jun 2013. Ministarstvo finansija podnijelo zahtjev Privrednom sudu za pokretanje stečaja u KAP. DPS članovi Vlade to podržali, SDP ministri izuzeli mišljenje, saopštavajući da je to kasna odluka o stečaju jer je do tada nanijeta višemilionska šteta budžetu.

Jun 2013. VTB i OTP aktivirali garancije da povuku iz državnog budžeta ukupno 102 miliona eura. Za toliko će Vlada da dodatno zaduži građane Crne Gore.

Početak jula 2013. Vlada poslala Skupštini Predlog rebalansa budžeta kojim traži da poravna dugovanja KAP-a za struju od 61 milion eura i poreski dug koji je dozvolio EPCG da nagomila za dvije godine. Hoće i nove subvencije za struju Kombinatu, što je suprotno Sporazumu Crne Gore sa Briselom, jer ne može država više da pomaže KAP-u.

8. jul 2013. Privredni sud pokrenuo stečajni postupak u KAP-u.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *