Hoće li sezona biti uspješna?

Dodajte komentar

Turistička sezona u Crnoj Gori se zahuhtava, a ako je suditi prema podacima turističkih organizacija, na kraju ljeta ubiraćemo plodove uspješne sezone.

U metropoli crnogorskog turizma, Budvi trenutno boravi 32.100 turista, od čega u hotelima 13.751 gostiju, a u privatnom smještaju 17.991 gostiju, dok se manji broj turista odmara u hostelima, kampovima i odmaralištima.

“Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku MONSTAT, Budvu je za prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 117.189 turista, ostvarivši 481.821 noćenja. Već od početka juna skoro svi hotelski kapaciteti su popunjeni, a izdavaoci privatnog smještaja su takođe zadovoljni popunjenošću. Očekivanja su i više nego ispunjena ,a nadamo se da će se ovakav  trend  nastaviti i tokom čitave sezone. Trudimo se da brojnim dešavanjima, Budvu učinimo što sadržajnijom atraktivnijom i samim tim što posjećenijom”, saopštila je CdM-u portparol TO Budva Aleksandra Petković.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema njenim riječima, u Budvi je najviše turista iz bivših sovjetskih republika, a ima gostiju iz Italije, Srbije i regiona.

“Ove godine imamo u predsezoni povećan broj gostiju iz Zapadne Evrope, iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke”, istakla je Petković.

Kako bi se izborili sa problemom nelegalnih izdavaoca smještaja, TOB je osnovala privatno-javno partnerstvo sa Hotelsko Edukativnim Centrom i Turističkim agencijama i osnovala D.O.O “Budva Rooms &Apartments”.

“Ovim projektom planiramo da objedinimo sav privatan smještaj u Budvi, i da stimulišemo izdavaoce smještaja da registruju smještaj, dajući im mogućnost da kao dio ponude “Budva Rooms &Apartments” i njihov smještaj bude dostupniji turistima. Vjerujemo da ćemo ovim projektom riješiti problem nelegalnih izdavaoca”, naglašava za CdM Petković.

U Kotoru trenutno boravi 1.637 registrovanih turista, a svi gosti su stranci.

“Kotor je grad, prije svega izletničkog turizma. U tom smislu smo veoma zadovoljni, jer je Kotor od početka godine do danas posjetilo gotovo 120 000 posjetilaca, što je za 28 odsto više u odnosu na isti uporedni period prošle godine. Kada je riječ o turistima koji noće u Kotoru, njih je u ovom periodu nešto manje nego prošle godine, ali je manji broj turista vezan za period predsezone. Kada je riječ o izletničkom turizmu na koji je Kotor najvećim dijelom i oslonjen, naša očekivanja su premašena što govore i brojke”, saopšteno je CdM-u iz Turističke organizacije Kotor.

Turisti su uglavnom iz zemalja zapadne Evrope i Rusije, a ima i gostiju iz regiona.

“Što se tiče turista koji borave u Kotoru, očekujemo u narednim danima dolazak većeg broja gostiju. Ne očekujemo neko znatno povećanje broja turista u odnosu na ranije godine, s obzirom da Kotor i nema dovoljno smještajnih kapaciteta, ali očekujemo da broj turista i broj ostvarenih noćenja bude na nivou prošlogodišnjeg”, istakli su u TO Kotor.

Kako nam je saopšteno iz ove organizacije, u Kotoru je sve manji procenat onih koji se nalaze u sivoj zoni poslovanja.

“S obzirom da su turisti obavezni da prijave svoj boravak i kroz izdavanje bijelih kartona, TO Kotor ima znatno bolju evidenciju o turističkom prometu, u odnosu na ranije godine. Broj registrovanih izdavaoca privatnog smještaja je iz godine u godinu sve veći, pa samim tim smatramo da je mali broj onih koji ne prijave svoje goste”, istakli su u TO Kotor.

I u najjužnijem crnogorskom gradu su zadovoljni sezonom, iako je, kako nam je saopšteno iz Turističke organizacije Ulcinj, broj turista od početka jula nešto manji.

“Naš grad početkom turističke sezone je posjetio veliki broj turista i po naplati boravišne takes, koja je veća u odnosu na jun prošle godine, možemo reći da smo jako zadovoljni posjetom turista. Ovih dana zabilježen je mali pad broja turista, ali moramo reći da ni vremenske prilike nam nijesu išle na ruku ovih dana, ali svakako očekujemo da će se situacija znatno popraviti od 15. jula kada očekujemo veći broj turista. Naša očekivanja su ispunjena, ali uvijek može bolje, tako da mi ne gubimo nadu nego stvarno vjerujemo da će ova sezona biti bolja od prethodne ”, istakli su u TO Ulcinj.

Upravo od sredine jula, kako nam je rečeno, u Ulcinju počinje prava turistička sezona.

“Shodno strukturi naših gostiju koji su uglavnom sa Kosova, BiH, Srbije, Makedonije, moramo imati u vidu da škole i fakulteti se završavaju početkom jula, tako da svake godine glavna turistička sezona počinje od sredine ovog mjeseca. Naravno pored gostiju iz regiona, zabilježen je porast turista iz Rusije, Češke, Poljske ali i Njemačke koji su glavni gosti na Adi Bojani”, saopšteno je CdM iz TO Ulcinj.

I u Ulcinju je manji broj onih koji posluju u sivoj zoni.

“Što se prijavljivanja gostiju tiče moramo da kažemo da smo jako zadovoljni, jer Turistička organizacija Ulcinj je početkom ove sezone otvorila pet Informacionih biroa. U novih pet info-punktova zaposleno je deset sezonskih radnika, koji će biti na usluzi građanima od osam do 20 časova. Turistima će se dijeliti i promotivni materijal. Nove tehnologije kojima su kancelarije opremljene pružaju i bolji uvid u podatke. Uveden je novi softver koji nam omogućava potpuni uvid u tržište i pruža precizne podatke o strukturi gostiju. Izdavaoci privatnog smještaja takođe više prijavljuju svoje goste i znatno više doprinose većoj sigurnosti gostiju i boljem turističkom imidžu opštine Ulcinj”, zaključuju za CdM iz TO Ulcinj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *