Pripremljeno osnivanje željezničkog preduzeća „Kargo 10″

Generalni direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je da je pripremljeno osnivanje zajedničkog željezničkog preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije „Kargo 10″, koje treba da poveća transport željezničkim Koridorom 10.

„Uveliko smo poodmakli u tome. Vlada Srbije je dala podršku formiranju preduzeća Kargo 10 i već smo poslali Sloveniji i Hrvatskoj ugovore na potpisivanje“, rekao je Simonović, izrazivši očekivanje da će zajedničko preduzeće vrlo brzo biti osnovano.

On je naveo da se željeznički transport između Srbije i Hrvatske obavlja dobro i da nema nikakvih poteškoća otkako je ta zemlja 1. jula postala članica EU.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Bez obzira na to, potrebno je povećati transport robe željeznicom, jer od toga zavise sve željeznice, naglasio je Simonović, dodajući da treba što više smanjiti zadržavanja na granici da bi se smanjili troškovi.

On je napomenuo da postoji opasnost da se željeznički transport prebaci na konkurentski Koridor 4.

Prema njegovim riječima, naročito je važno da se smanje zadržavanja vozova na granici sa Hrvatskom i Makedonijom, gdje ne bi smjelo da se čeka duže od 30 minuta, kao i da bi novi režim prolaska vozova na prelazima trebalo uspostaviti i sa Mađarskom i Bugarskom.

Prethodnih godina je bilo najavljeno da će sjedište kompanije „Kargo 10″ biti u Ljubljani i da će zajednička željeznica raspolagati sa pet odsto od ukupnih vozova željeznica tri države.

Željeznice Srbije, Hrvatske i Slovenije trebalo je da imaju po trećinu udjela u „Kargu 10″ i da u istom procentu dijele profit.

Načelni dogovor o osnivanju zajedničkog željeznickog preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je još 2010. u cilju smanjivanja vremena za prevoz robe na Koridoru 10.

Check Also

Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji

Predstavnici stranaka koalicione vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali detalje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *