Gdje ulažu bogati Arapi: London “finansijska Meka”

Dodajte komentar

Direktne strane investicije šest vodećih arapskih država (Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) u EU su skočile sa 2,3 milijardi eura 2008. na 63 milijardi eura 2010. Investitori iz UAE su samo tokom druge polovine prošle godine kupili nekretnine u vrijednosti od gotovo jedne milijarde eura.

Zbog sve komplikovanijih odnosa sa Sjedinjenim Državama, nova finansijska „Meka“ arapskih ulagača je postao London, gdje se godišnje obrne oko 60 milijardi dolara arapskih investicija.  Na meti bogatih Arapa nisu samo kompanije i superluksuzne nekretnine već i fudbalski klubovi.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema podacima Eurostata, najviše je uloženo u Luksemburg – čak 59,3 milijardi, od čega su samo UAE investirali 58,5 milijardi, dok je prošle godine najbolje prošla Francuska na koju je otpalo oko 18% bliskoistočnih investicija.

Katarski fond je u novembru prošle godine sa Italijom potpisao sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća radi investiranja u italijanske kompanije iz oblasti mode, hrane, turizma i dizajna.

Međutim, katarski emir Al Thani se nedavno požalio italijanskim medijima da nova ulaganja koči velika korupcija u ovoj zemlji, te da ne vidi razlog zašto bi bilo ko nudio mito za kupovinu onoga što je na prodaju.

Katar se već sada sprema za domaćina Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, a prvoklasna infrastruktura i podzemna željeznica samo su dio vizije u kom pravcu zemlja treba da se razvija.

Abu Dabijev suvereni novčani fond ADIA kupio je 63.000 kvadratnih metara Zuiderpoort kancelarija u Gentu, što je bila najveća kuproprodaja u Belgiji dogovorena tokom prošle godine. Kupoprodajna cijena nije javno saopštena ali analitičari je procjenjuju na oko 110 miliona eura.

Ujedno, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su početkom ove godine sporazum u oblasti energetike vrijedan 12 milijardi dolara, što predstavlja najveću arapsku investiciju u turskom energetskom sektoru. (Bizni&finansije)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *