Upoznajte Fiatov model 500L Trekking (FOTO)

Dodajte komentar

FIAT je ove nedjelje na svečanosti u Kragujevcu, ali istovremeno i u Italiji, održao promociju dva nova modela, 500L Living i 500L Trekking, koji će se ovog ljeta naći u prodajni salonima. Tim povodom, objavljeni su tehnički detalji i novi set fotografija ova dva automobila.

Italijanski proizvođač nastavio je realizaciju svog plana da kupcima ponudi široku paletu modela u okviru porodice “500”. U pitanju su dva nova automobila različitog karaktera, ali sa istim zajedničkim korjenima koji se, kao i kod standardnog modela 500L, nalaze u FIAT-u 500.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Što se tiče drugog novog FIAT-ovog modela, 500L Trekking on se od standardnog FIAT-a 500L izdvaja već na prvi pogled po izgledu spoljašnjosti. U pitanju su dodaci karakteristični za takozvane “cross” automobile, poput zaštitnih elemenata na donjem dijelu karoserije, branicima, lukovima oko točkova i na sajtnama.

S obzirom da je zamišljen kao rekreativno vozilo koje će često silaziti sa asfalta, Trekking ima i više podvozje i to za 10 odsto u odnosu na FIAT 500L, što kao rezultat daje klirens od 145 mm.

U unutrašnjosti, nova tkanina za sjedišta dolazi sa umecima od eko-kože. Kupci će moći da biraju između dvije kombinacije: tamno sive tkanine sa kožnim umecima koja asocira na enterijer terenca, ili crne tkanina sa bijelim umecima, koja automobilu daje urbaniji izgled.

FIAT 500L Trekking proizvodiće se u sedam različitih boja karoserije – Cappuccino bež, Cinema crna, Moda siva, Gelato bela, Toscana zelena, Amore crvena i, najnovija, Sorrento žuta – u kombinaciji sa crnim ili bijelim krovom, što ukupno čini 17 mogućih kombinacija.

Kontrolna jedinica koristi posebne algoritme za kontrolu i upravljanje kočionim sistemom kako bi elektronski stimulisala samoblokirajući elektromehanički diferencijal. Optimizovan softver i činjenica da se sila primjenjuje preko redovnog (hidrauličkog) kočionog sistema, čini dejstvo sistema naprednijim u odnosu na konvencionalne sisteme.

Ovaj sistem nudi i prednost mnogo manje težine, a uključuje se pomoću prekidača na instrument tabli i može da radi na brzinama do 30 km/h.

Kada bilo koji od pogonskih točkova ima nisko, ili nulto oslanjanje, kontrolna jedinica opaža proklizavanje pogonskog točka i daje komandu hidrauličkom sistemu da zakoči točak sa slabijim oslanjanjem, na taj način prebacujući pogon na točak koji se jače oslanja na put. To olakšava upravljanje vozilom, održava stabilnost pravca i kontrolu i obezbjeđuje optimalnu vuču, čak i na neravnim terenima sa slabim oslanjanjem.

Na zahtjev, u 500L Trekking se može ugraditi i City Brake Control sistem, koji je nedavno osvojio Euro NCAP Advanced nagradu za bezbjednost. City Brake Control uređaj, pri brzinama ispod 30 km/h, u zavisnosti od određenih parametara kao što su dinamika vozila, ugao upravljanja, položaj i pritisak na papučicu gasa – može da doprinese da se u potpunosti izbjegne sudar, ili da minimalizuje posljedice neizbježnog sudara.

FIAT 500L Trekking biće dostupan, zavisno od tržišta, sa sljedećim motorima: 1.4 16v sa 95 ks, 0.9 TwinAir Turbo sa 105 ks, 1.6 MultiJet II sa 105 ks i 1.3 MultiJet II sa 85 ks (takođe u sa opcijom Dualogic automatskog menjača).

Ključno svojstvo FIAT-a 500L Trekking je Traction+ sistem (uključen u standardnu opremu) koji poboljšava oslanjanje na neravnim, klizavim površinama. U FIAT-u kažu da je on ujedno i jeftiniji i ima manju emisiju izduvnih gasova u odnosu na konvencionalni pogon 4×4.

Traction+ sistem koristi napredan hardver koji je prisutan na automobilima opremljenim sa ESC funkcijom, ali predstavlja mnogo više od proste nadogradnje osnovnog sistema.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *