Srbija: Koliko banke zarađuju od provizija

Dodajte komentar

Za godinu dana banke su od raznih naknada i provizija ostvarile čistu dobit od 35,5 milijardi dinara, pišu Novosti.

Sve se više nude usluge plaćanja preko interneta, bez dodatnih troškova.

Iako je to godišnji rast od oko 200 miliona dinara, na nivou cijelog sektora, pojedine banke su ponovo počele da podižu iznose naknada koje naplaćuju građanima. Izuzev računa za struju i “Infostan”, na koje se na šalterima Pošte Srbije ne zaračunava dodatni trošak, minimalne provizije kreću se od 25 do čak 150 dinara, koliko iznose u pojedinim bankama.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Zbog krize se i u bankarskom sektoru smanjuje broj zaposlenih i tendencija je da se klijenti usmjeravaju da koriste elektronsko bankarstvo, što smanjuje troškove i nama i njima – objašnjavaju bankari.

Na račune plaćene preko interneta banke uglavnom ne zaračunavaju ni dinar provizije, bez obzira na to da li je klijent na ovaj način platio dva ili stotinu računa.

Međutim, s obzirom na to da ovakav način plaćanja koristi mali dio klijenata, ostali su “osuđeni” da čekaju na šalterima kako bi namirili razne račune. Koliko će zaista neki račun da ih košta prvenstveno zavisi pred čiji šalter stanu. Tako je ubjedljivi rekorder po minimalnoj proviziji i dalje Alfa banka, koja u to ime naplaćuje čak 150 dinara! Tako da klijenta račun od, recimo, 200 dinara koje želi da uplati na šalteru, u stvari košta 350 dinara, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *