Slučaj „franak”: U Crnoj Gori se još čeka ročište

Dodajte komentar

U Crnoj Gori ima 518 kredita vrijednosti 35,5 miliona eura, koji su odobreni u švajcarskim francima. Ovi krediti stigli su i do suda jer je Centar za zaštitu potrošača – CEZAP podgoričkom Osnovnom sudu sredinom maja podnio tužbu protiv Hypo Alpe Adria banke, u ime oko 230 klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

I dok se u Crnoj Gori tek čeka pripremno ročište, Trgovački sud u Zagrebu izrekao je juče, kako su objavili mediji,  presudu u slučaju ,,franak“, prema kojoj će osam banaka građanima morati da vrati preplaćeni novac, a bankama se zabranjuje rizično poslovanje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U tužbi protiv HAAB se optužuje da je klijentima dala bankarski proizvod koji ih je doveo u pravo dužničko ropstvo. Klijenti koji su podigli tužbu tvrde da ih banka nije informisala o potencijalnim rizicima koji iz takvih ugovora proističu, što nije u skladu sa direktivama EU ni Zakonom o zaštiti potrošača, niti sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Iz HAAB to negiraju navodeći da su u svakom momenntu postupali u skladu sa zakonom i poštovali sve stavke iz ugovora, što će se, kako kažu, i sudski dokazati.

– Za vrijeme trajanja ugovora o kreditu, banka nikada nije korigovala inicijalno ugovorene kamatne stope niti ičim ugrozila prava klijenata, a na eksterne faktore kao što je kurs valute banka nikako ne može da utiče – navode iz HAAB.

Slučaj „franak“ u Crnoj Gori nije toliko izražen koliko u Hrvatskoj i Srbiji i drugim zemljama regiona.

Iz Centralne banke su Pobjedi kazali da u ukupno aktivnim kreditima fizičkih lica, čiji je dug na kraju marta iznosio 792,9 miliona eura, po kreditima odobren fizičkim licima u švajcarskim francima iznosi 3,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *