Kina otvara privatne banke?

Dodajte komentar

Kineske vlasti su obećale korjenite promene u svom državnom bankarskom sistemu, najavljujući mogućnost osnivanja privatnih banaka.

Time bi se pružila podrška preduzetnicima kojima su očajnički potrebni krediti i obuzdali rastući finansijski rizici.

Analitičari, među kojima je i Svjetska banka, tvrde da je reorganizacija kineskog bankarskog sistema, koji nedovoljno pozajmljuje privatnom sektoru, pod hitno potrebna kako bi se održao snažan ekonomski rast druge najveće privrede na svijetu, prenosi agencija AP.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Komunistički lideri, koji su prošle godine došli na vlast, obećali su da će podržati preduzetnike koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta u Kini, ali da najprije moraju preduzeti značajne izmjene.

U zajedničkom saopštenju, centralna banka Kine i bankarski regulatori su ponovili ranije obećanje da će kamatne stope i druge aspekte bankarstva više usmjeriti ka tržištu – što je prema riječima analitičara neophodno kako bi se više kredita kanalisalo na proizvodne aktivnosti.

Oni su, takođe, obećali da će povećati kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

Preduzećemo korake kako bismo omogućili privatnom kapitalu da započne formiranje finansijskih institucija, uključujući banaka“, navedeno je u saopštenju.

Takve promjene će, međutim, izazvati probleme u političkoj sferi, budući da je kineski finansijski sistem najmoćnije oruđe vladajuće Komunističke partije u kontrolisanju ekonomije i pružanju podrške državnoj industriji.

“Ne mislimo da će to stvoriti značajne izazove u bankarskom sektoru, već smatramo da bi to mogao biti korak u pravom smjeru“, izjavio je ekonomista banke Nomura, DŽivej DŽang, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *