KAP još nije dostavio ugovor s VTB-om i ulaganja

Dodajte komentar

Privremena uprava Kombinata aluminijuma dostavila je veći dio traženih informacija koje je prije 15-ak dana tražila Državna revizorska institucija (DRI), a ostatak dokumentacije biće dostavljen u narednih nekoliko dana, saopštio je “Vijestima” Nebojša Dožić, predstavnik države u bordu KAP-a.

Kombinat još nije dostavio niz dokumenata DRI među kojima je i osnovni Ugovor o srednjeročnom finansijskom aranžmanu (11. aprila 2007.) od 235 miliona dolara između KAP-a i ruske VTB banke.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Obezbjeđenje za taj kredit tokom 2010. godine Vlada je preuzela na teret poreskih obveznika time što je garantovala da će KAP do kraja 2016. vratiti 60 miliona eura. VTB banka je nedavno tražila da se taj iznos odmah isplati iz državnog trezora. Mađarski OTP je povukao državne garancije za kredit Kombinata od preko 40 miliona.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, iz KAP-a su DRI, koja provjerava njegovo poslovanje po nalogu Skupštine, do sada dostavili Statut kompanije, Kolektivni ugovor sa aneksima, pravilnike o stambenim odnosima, zaštiti na radu, zaštiti od požara i niz drugih opštih akata. KAP je DRI poslao i finansijske iskaze i izvještaje o poslovanju od 2005. do 2012. godine, popise obaveza i potraživanja na posljednji dan prošle godine.

DRI je, odnosno, senator Branislav Radulović 18. juna je tražio od resornog ministra ekonomije Vladimira Kavarića da im KAP, bez odlaganja, dostavi tražena dokumenta, finansijske iskaze i niz normativnih akata.

KAP još nije dostavio izvještaje o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja po godinama od 2005. do 2012. godine, pregled datih i primljenih avansa, pregled izvršenih ulaganja, nabavke i prodaje osnovnih sredstava, pregled sudskih sporova po godinama, pregled interkompanijskih kredita. Nije dostavljena ni dokumentacija o neizmirenim obavezama državi, plan otplate kredita OTP-u, Dojče banci (koji je plaćen iz državne kase).

Dožić je podsjetio da su u KAP ranije ušli pripadnici Uprave policije, Sektora za suzbijanje privrednog kriminala, i kaže da oni “imaju prioritet da prikupe sve potrebne informacije” u odnosu na dostavljanje informacija drugim organima.

“Predložili smo da danas član DRI dođe u KAP i u direktnom razgovoru sa predstavnicima sektora, koji će mu biti na raspolaganju, dobije sve informacije”, dodao je Dožić.

Članovi Senata DRI, Radulović i Milan Dabović, sastali su se juče sa zamjenicima Vrhovnog državnog tužioca u cilju realizacije zaključaka Skupštine koji se odnose na KAP. Iz DRI je saopšteno da su tom prilikom dodatno razmijenjene informacije od značaja za rad oba državna organa, kao i da je VDT dostavljena tražena dokumentacija, koja se odnosi na reviziju državnih garancija.

Iz VDT provjeravaju KAP zbog krađe struje iz evropske interkonekcije i garancija države za kredite. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *