Kako da vratimo milijardu za četiri godine

Dodajte komentar

Crna Gora će ove i naredne tri godine, što domaćim, što stranim kreditorima, morati da vrati blizu milijardu eura. Kada dodamo i kredite koje ćemo podići ove godine, dužni smo skoro čitav godišnji budžet, dok nam kamate jedu investicije.

Crna Gora će ove i naredne tri godine morati da vrati više od 905 miliona eura, odnosno više od milijardu eura kada se dodaju i 102 miliona eura dražavnih garancija, koje su nedavno aktivirale ruska državna banka VT i mađaraska OTP, datih Kombinatu aluminijuma, pišu Vikend novine.

U ovih milijardu eura nijesu uključeni krediti koje Vlada planira da uzme ove i narednih godina. A kada se tome doda planirano zaduženje od 220 miliona, na kredite ćemo u naredne četiri godine dati skoro čitav državni budžet koji iznosi oko 1,25 milijarde eura.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Ove godine planirana otplata duga rezidentima iznosi 23,80 miliona eura, otplata duga nerezidentima 62,70 miliona eura, otplata obaveza iz prethodnog perioda je 32,18 miliona eura. Ukupno će biti vraćeno 118,68 miliona eura”, saopšteno je Vikend novinama iz Minitarstva finansija.

Naredne godine biće vraćeno više, odnosno oko 137,50 miliona eura. Od toga, kako su objasnili, otplata duga rezidentima iznosi 24,60 miliona eura, otplata duga nerezidentima 95 miliona eura, dok je otplata obaveza iz prethodnog perioda 17,90 miliona eura.

“Otplata duga rezidentima 2015. godine iznosi 27,60 miliona eura, nerezidentima 294,90 miliona eura i otplata obaveza iz prethodnog perioda 17,50 miliona eura. Ukupno 340 miliona eura”, navode iz Ministarstva finansija.

I 2016. godine moraćemo da platimo više od 300 miliona eura. Domaćim kreditorima treba da vratimo 22,50 miliona eura, dok otplata duga strancima iznosi 271,90 miliona eura. Otplata obaveza iz prethodnog perioda je 14,70 miliona eura. Znači, ukupno 309,10 miliona eura.

U ovaj plan otpate nijesu uračunate garancije koje je Vlada dala u prethodnom periodu od više od 300 miliona eura, kao ni buduća zaduženja. Takođe, nijesu uračunate ni garncije koje su nedavno aktivirale ruska VT banka i mađarska OTP banka od 102 miliona eura, zbog najavljenog uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma.

“Dinamika izmirenja obaveza po garancijama u ovom trenutku nije poznata, s obzirom na to da su u toku pregovori o sklapanju kreditnih aranžmana kojima bi iste bile “pokrivene” a čije je izvršenje planirano rebalansom budžeta koji čeka odobrenje Skupštine”, objasnili su iz Ministarsva finansija.

Iz Ministrstva su kazali da se obaveze koje dospijevaju na naplatu precizno planiraju godišnjim zakonima o budžetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *