Milan Lakićević: Kladionice do 15.jula da plate PDV

Dodajte komentar

Izmijenjene odredbe Zakona o porezu na dodatu vrijednost moraju se poštovati, očekujemo od priređivača igara na sreću da se registruju kao obveznici PDV-a, nabave poreske registar kase i do 15. avgusta podnesu prijavu za jul, poručio je direktor Poreske uprave (PU) Milan Lakićević.

Lakićević je istakao da je ta institucija zadužena za kontrolu sprovođenja Zakona o PDV-u koji se, kako je napomenuo, mora poštovati dok je na snazi.

„Oni koji su nezadovoljni u predviđenoj proceduri mogu tražiti izmjenu Zakona. Poreska uprava je operativni organ Ministarstva finansija i ona ne može ocjenjivati da li je Zakon za nekoga dobar ili loš“, rekao je Lakićević “Vijestima”.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema tome, svi organizatori igara na sreću dužni su da u skladu sa Zakonom o PDV-u izdaju fiskalni račun korisniku njihovih usluga. To znači da u kladionicama organizatori te igre moraju uz uplaćeni tiket da izdaju i fiskalni račun. To se juče nije dešavalo u praksi, a izmjene Zakona važe od 1. jula, prema kojima je sa nulte stope PDV povećan na 19 odsto.

“Činjenica je da član 135 Direktive EU o PDV-u propisuje da su države članice obavezne da izuzmu od oporezivanja usluge klađenja, lutrije i ostalih vrsta kockanja, zavisno od uslova i ograničenja koje propisuju same države članice. Međutim, članom 401 Direktive ne sprečava se pravo država članica da zadrže ili uvedu poreze na ugovore o osiguranju, poreze na klađenje i kockanje i druge bilo koje poreze koji se ne mogu odrediti kao porez na promet. To, pod uslovom da naplata tog poreza, davanja ili nameta ne uzrokuje formalnosti povezane s prelaskom granice u trgovini između država članica”, objasnili su iz PU.

Usvajanjem Zakona, napomenuli su iz PU, stekli su se uslovi za njegovu primjenu, pa usluge priređivanja igara na sreću prelaze u oporezivi promet.

Istaknuto je da Direktiva EU obavezuje države članice, a kako Crna Gora to nije, propisi EU je ne sprečavaju da uvede PDV na te vrste usluga.

“Razumljivo je da kladioničari imaju potrebu da izvrše i nabavku i fiskalizaciju poreskih kasa, da prilagode svoje softvere za vođenje evidencije, te u prvim danima mogu imati i poteškoća u primjeni Zakona. Ali, imaju i mogućnost da kroz poresku prijavu utvrde tačan obračun i usaglase stanje obaveza po osnovu PDV-a”, dodali su iz PU.

Poručeno je da Poreska uprava “ne može tolerisati nepravilnosti ali se može ostaviti mogućnost obveznicima da poslovanje usklade sa novim propisom te da po isteku prvog poreskog perioda tačno prijave svoje obaveze”.

“Moguće je i da postoji određeno nerazumijevanje u pogledu primjene propisa, te smo otvoreni za saradnju sa obveznicima i pružanje pomoći kod ispunjavanja zakonskih obaveza”, saopštili su iz PU.

Predlog Skupštini da ukine 19 odsto

Predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro Bet predaće danas Skupštini Predlog za izmjenu Zakona o PDV-u i 18.340 potpisa građana koji su protiv novog nameta da se na igre na sreću obračunava PDV od 19 odsto.

„Broj punoljetnih građana, koji su potpisima podržali promjenu osporavane zakonske odredbe, predstavlja ekvivalent četiri poslanička mjesta, što je više nego reprezentativna brojka za ovu inicijativu”, ocijenili su iz Udruženja, koje će tražiti da poslanici po hitnom postupku odlučuju “jer će u protivnom biti nanijeta ozbiljna šteta privredi i državnom budžetu”.

Tvrde da će oko 3.000 radnika ostati bez posla jer će zatvarati kladionice. Razgovarali su juče sa poslanicima SNP-a koji će razmotriti njihovu inicijativu. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *