Finalne ponude za TE Pljevlja do kraja avgusta

Dodajte komentar

Finalne ponude za gradnju drugog bloka TE Pljevlja trebalo bi da stignu u julu i avgustu – kazao je nakon sjednice Vlade ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić.

Nakon toga će, kazao je ministar, biti donesena konačna odluka.

Vlada je juče razmatrala informaciju o projektu drugog bloka TE Pljevlja.

– Zainteresovani investitori bi u narednom periodu, odnosno julu i avgustu, trebalo da definišu finalnu ponudu. Dakle, na bazi onoga što je selektirana ponuda trebalo bi da se donese odluka, odnosno adekvatan zakon po tom pitanju do kraja godine – rekao je Kavarić nakon sjednice Vlade. On je dodao da je za gradnju drugog bloka TE trenutno zainteresovano pet investitora, iz Kine i po jedan iz Češke, Slovačke i Poljske.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Osnovne ekonomske analize, na kojima se zasniva procjena ponuda za gradnju drugog bloka TE, koju su radile Elektoprivreda i Vlada, pokazuju da su bazični performansi projekta koje sada imamo na stolu bolji od očekivanja definisanih na bazi projekta koje je radila EPCG u saradnji sa slovenačkim institutima u ovoj oblasti – pojasnio je Kavarić.

Očekujemo, kazao je ministar, da će ponude koje će biti definisane u julu i avgustu biti bolje od bazičnih performansi projekta koje su podrazumijevale investiciju od 366 miliona eura i prosječnu cijenu po megavatu oko 1,5 miliona eura.

– Na stolu sada imamo ponuda od oko 300 miliona eura. Važno je naglasiti da se projekat ne zasniva na izdavanju državnih garancija, dakle on će se finansirati na bazi unutrašnjih potencijala EPCG, gdje mislim na ugovor o prodaji struje u nastupajućem periodu ili na bazi kolaterala na ono što je imovina elektroenergetske kompanije – rekao je Kavarić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *