U Crnoj Gori cijene povrća i voća najviše rasle u regionu

Dodajte komentar

Crna Gora, Srbija i Hrvatska zabilježile su najveći rast cijena hrane među zemljama bivše Jugoslavije, a cijene povrća i voća su u našoj zemlji najviše rasle u regionu, piše CDM.

Hrana je u Crnoj Gori i Hrvatskoj u period od godinu dana, od maja prošle godine, rasla po stopama od 6,5 odsto, dok su u Makedoniji povećane za 5,3 odsto, a u Sloveniji 3,3 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema podacima, koje je objavio portal Makroekonomija, rekorder u poskupljenjima prehrambenih proizvoda je povrće, čija je cijena u svakoj od posmatranih zemalja rasla po dvocifrenim stopama.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Tako je najveći skok povrća zabilježen u Crnoj Gori i to čak 40 odsto.

Povrće je u Srbiji poskupjelo po stopi od 14,8 odsto, u Hrvatskoj 22 odsto, baš kao i u Sloveniji.

Rast cijena voća bio je nešto umjereniji, ali u većini slučajeva riejč je takođe o dvocifrenim brojkama. U Hrvatskoj je voće bilo 12,2 posto skuplje nego u maju 2012. godine, a najveće poskupljenje od 16,3 odsto zabilježeno je opet kod nas.

Cijena ribe u Crnoj Gori je pala za 2,6 procenta, dok je u Hrvatskoj, koja spada u mediteranske zemlje, porasla za tri posto.

Maloprodajne cijene u svakoj od zemalja zavise i od različitih trgovačkih marži, pa je vrlo teško donijeti jedinstvenu ocjenu i pronaći zajednički razlog za poskupljenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *