Slovenija najuslužnija u regionu, Crna Gora jedino bolja od BiH

Dodajte komentar

Slovenija je prva zemlja regiona u ispunjavanju standarda kvaliteta usluge na prodajnim mjestima, pokazuju istraživanja.

U istraživanju koje je sprovela kompanija Heraklea u saradnji sa agencijama za tajnu kupovinu, Slovenija je zauzela prvo, dok je drugo mjesto u regionu zauzela Hrvatska, prenosi Poslovni dnevnik.

Kompaniju Heraklea je prošle godine preuzela Agencija za istraživanje tržišta i marketing za takozvani“mystery shopping”, odnosno tajno kupovanje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Nakon prvog mjesta prošle godine, Hrvatska je ove godine druga sa 75,85 posto ispunjenih standarda.

Slovenija je prva sa 76,74 odsto, a iza Hrvatske su Srbija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U tih šest zemalja, tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posjetili 800 objekata – autosalona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaje, prodajnih mjesta telekomunikacijskih preduzeća, benzinskih stanica, supermarketa i uslužnih objekata.

Vodili su računa o pet osnovnih elemenata dobre usluge: pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvalnosti za posjetu…

Najviše goste pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci. U Srbiji su najbolji u utvrdivanju potreba kupaca, dok su u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji najlošiji.

U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju što se ne bi moglo reci za Bosnu i Hercegovinu, koja je u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat.

Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji. U zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci. 

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u autosalonima dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo gdje je poštovano nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge što ne smatraju dobrim rezultatom.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *