Oboren rejting španskih banaka

Dodajte komentar

Američka bonitetna agencija Mudis snizila je kreditni rejting tri nacionalizovane španske bankarske grupacije na još dublji neinvesticioni nivo.

Među bankama kojima je smanjen rejting su španska Bankija, Katalunja banka i Nova Kaiša Galisija, a kao razlog za takvu akciju Mudis navodi veoma slab kvalitet aktiva, nizak profit i velike izazove sa kojima su suočene ove banke na polju smanjenja duga, zatvaranja filijala i ukidanja radnih mjesta, prenosi Frans pres.

Američka agencija je snizila rejting Bankije za dva stepena sa „Ba2″ na „B1″, a rejting Katalunja banke i Nova Kaiše Galisije isto za dva stepena sa „B1″ na „B3″, uz negativnu prognozu, što znači da su dalja sniženja rejtinga moguća na srednji rok.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Mudis je saopštio da je prilikom ove odluke uzeo u obzir visok stepen podrške koje su banke dobile od španske vlade.

Evropska unija je prošle godine pristala da finansira spasavanje španskih banaka sa 100 milijardi evra, opterećenih ogromnim teretom loših zajmova nastalih nakon pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini.

Španija je otada iz kreditne linije evropskih partnera povukla 41,3 milijarde evra, a vlada je nacionalizovala četiri najslabije banke, među kojima su Bankija, Katalunja banka, Nova Kaiša Galisija i Banko de Valensija. (Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *