Juan će biti svjetska rezervna valuta?

Kineski juan može postati svjetska rezervna valuta, izjavio je član operativnog rukovodstva njemačke Bandesbanke Jaohim Nagel.

On, međutim, nije precizirao rok u kome se to može dogoditi.

Nagel je ocijenio da “iako upotreba juana na međunarodnom nivou još ne odražava pravu ekonomsku moć Kine, imajući u vidu sve veći konvertibalni potencijal te novčane jednice, može se reći da će ona u budućnosti postati jedna od svjetskih rezervih valuta.”

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) u periodu od 2010. do 2012. vrijednost spoljnotrgovinskih robnih transakcija Kine, obračunatih u juanima, uvećana je praktično od nultog nivoa do deset odsto, bez obzira što u cijelom svijetu udio poslova zaključenih u kineskoj valuti ne premašuje jedan procenat.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Kina, kako se ističe u izvještaju američke agencije Blumberg, forsirano uvodi vlastitu valutu u međunarodni promet od 2009.

Proteklog mjeseca Peking je zaključio sa Bankom Engleske (BoE) sporazum o svop trgovini (terminska kupovina ili prodaja deviza po unaprijed dogovornoj cijeni), u vrijednosti 200 milijardi juana, ili preračunato oko 32,6 milijardi dolara. 

ECB, čije se operativno sjedište nalazi u Frankfurtu na Majni, namjerava takođe da zaključi sličan posao sa Kinom, ali bi vrijednost tog aranžmana trebalo da bude veća od 128 milijardi dolara, što za četiri puta premašuje već postignuti sporazum sa BoE.

Nagel je rekao da Bundesbanka podržava korake kineske vlade usmjerene na slobodan protok kapitala jer to, između ostalog, podstiče rast privredne saradnje između Njemačke i Kine.

“Visok nivo ekonomske saradnje između dvije zemlje ukazuje na neophodnost aktivnije trgovine kineskom valutom i Njemačka u tome može nastupiti u ulozi evropskog centra”, zaključio je Nagel.

Kina je, inače, treći po veličini trgovinski partner Njemačke, a vrijednost izvoza vodeće evropske ekonomije na tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta ove godine trebalo bi da se uveća za pet odsto, na rekordnih 70 milijardi dolara. (B92)

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.