Najvrjedniji automobilski brend na svijetu – Tojota

Zahvaljujući godišnjem skoku od 22 odsto, Tojota je ponovo proglašena za najvrjedniji automobilski brend na svijetu. Japanski gigant je povećao vrijednost svog brenda na 24,5 milijardi dolara (18,6 milijardi eura) i pretekao moćni BMV, koji je sada na drugoj poziciji, s procijenjenom vrijednošću od 24 milijarde dolara.

“Brend Z izveštaj” objavljen je prvi put 2006. godine, a tokom ovih osam godina Tojota je šest puta zauzela čelnu poziciju top-liste brendova u automobilskom sektoru, a dva puta je bila druga, iza bavarske kompanije.

Prema ovom izveštaju, iako je prodaja automobila u nekim regionima povećana a u drugima je ostala na istom nivou ili je doživjela veliki pad – sve to je uticalo na vrijednost brendova.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Globalna prodaja Tojote u 2012. povećana je za 22,6 odsto, i dostigla je fantastičnih 9,7 miliona vozila.

“Brend Z izvještaj” naglašava da je porastu vrijednosti brenda dobrim dijelom doprinijela i činjenica da sve više kupaca voli hibridna vozila.

Tojota je u ovom segmentu nedodirljivi lider, jer od 1997. godine, kada je počela serijska proizvodnja “tojote prijus”, pa do danas, prodato je više od pet miliona hibridnih vozila ove kompanije.

Trenutno je u ponudi čak 12 modela Tojote na hibridni pogon, i njihov tržišni udio je sve veći.

Zanimljivo je da “Tojotina” luksuzna podružnica “Leksus” zauzima deseto mjesto na ovoj listi, sa 3,4 milijarde dolara vrijednim brendom, što samo govori o snazi japanskog giganta. (novosti.rs)

Podijeli ovaj članak