Crna Gora, Srbija i Makedonija traže jeftiniji roming

Nakon što je prije dva dana u Hrvatskoj počela primjena povoljnijih cijena korišćenja mobilnih komunikacionih usluga u romingu, Srbija, Crna Gora i Makedonija su odlučile da upute zajedničko pismo Evropskoj komisiji, s predlogom da se proširi primjena uredbe Evropske unije o romingu.

Zajedničko pismo će danas u Skoplju potpisati ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar za informaciono društvo Crne Gore Vujica Lazović i ministar informacionog društva i državne uprave Ivo Ivanovski, prenosi radio Slobodna Evropa.

EU uredbom o romingu smanjuje se razlika između nacionalnih i roming tarifa u zemljama EU.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

To znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU, plaćati znatno manje za mobilne razgovore, SMS-ove i prenos podataka.

„Riječ je o primjeni takozvane evropske treće regulacije rominga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama), koja je u EU na snazi od 1. jula prošle godine, i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojima Evropska komisija nastoji da riješi problem visokih cijena rominga u zemljama EU“, prenosi Biznis.hr.

Prva faza tog snižavanja cijena počinje od 1. jula ove godine, a druga od 1. jula naredne godine, ukoliko ne dođe do izmjena u regulativi EU.

Podijeli ovaj članak