Vlada u četvrtak odlučuje ko će graditi autoput Bar-Boljare

Vlada će na zasjedanju u četvrtak odlučiti ko će graditi autoput od Bara do Boljara, a premijer Milo Đukanović je najavio da će tada na dnevnom redu biti predlog odluke o izboru partnera i rangiranju zainteresovanih kompanija.

“U ovom trenutku ne bih htio da istrčavam ispred Vlade, dovoljno smo blizu četvrtku kada ćete znati šta je rezultat finalnog sagledavanja tri ponude koje imamo”, rekao je on novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Đukanović je kazao i da će Vlada uskoro ući u sljedeću fazu, a to je priprema ugovorne baze koja treba da se sprovede do početka fizičke ralizacije najznačajnijeg razvojnog projekta u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Đukanović je kazao da je Crna Gora zahvaljujući saradnji sa EBRD realizovala brojne razvojne projekte u oblasti saobraćajne infrastruktre kao što su krediti za rekonstrukciju i razvoj aerodroma, željezničke i putne mreže, a realizovani su i projekete iz oblasti energetike, turizma i razvoja malog i srednjeg biznisa.

“Napravljen je veliki napredak i sada više od 45 odsto ukupnih sredstava koje EBRD odobrava Crnoj Gori se plasira pomoću privatnih firmi. Prioriteti razvoja se podudaraju tako da i predstavnici Crne Gore i EBRD smatraju da prvenstvo treba dati projektima iz oblasti energetike i to energetskom kablu i prenosnom sistemu na teritoriji Crne Gore koji treba da obezbjedi prenos struje do kabla, a preko njega na visokoplatežno tržište Zapadne Evrope”, rekao je Đukanović.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će se u Crnoj Gori fukusirati na tri segmanta – na širenju ekonomske osnove i povećanju konkurentnosti, nastaviće saradnju u oblastima gdje su imali uspjeha kao što je turizam, nekretnine i prateća infrastruktura i energetsku sigurnost.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti je to najvio prilikom posjete Crnoj Gori, a nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem je kazao da je EBRD zainteresovana i za izgradnju autoputa jer taj projekat smatraju ključnim za razvoj države.

“EBRD je do sada u Crnu Goru investirala skoro 400 milijardi eura i tu su finansirani značajni projekti iz oblasti energetike, turizma, infrastrukture i razvoja malih i srednjih preduzeća. Posao koji nam predstoji je da ubrzamo tranziciju Crne Gore ka tržišnoj ekonomiji i u privatnom i javnom sektoru”, rekao je Čakrabarti.

Čakrabarti je posjetio i medicinsku ustanovu Codra.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak