UPDATE: Aktivirane garancije za KAP od strane VTB i OTP banke od 102 miliona eura!

VTB i OTP banka obavijestile su Vladu Crne Gore o aktiviranju garancija izdatih za kredite koje su ove dvije banke odobrile Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), u iznosu od 102 miliona eura, potvrđeno je iz Ministarstva finansija.

Iz resora koji predvodi Radoje Žugić saopšteno je da u cilju izvršenja ovih obaveza, nastalih momentom izdavanja garancija, Vlada Crne Gore vodi pregovore o sklapanju kreditnih aranžmana, čije je izvršenje planirano rebalansom budžeta, a koji čeka odobrenje Skupštine.

“Obaveze po sklopljenim kreditnim aranžmanima bile bi izmirene na srednji rok, uz određeni grejs period, te bi se, na taj način, sačuvala budžetska stabilnost i obezbijedila ravnomjernija fiskalna opterećenost na duži period, na šta smo i ukazivali više puta”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da bi nepriznavanje preduzetih obaveza od strane države imalo nesagledive posljedice.

***    ***    ***

Ruska državna VT banka pokrenula je proceduru aktiviranja garancija koje je Vlada Crne Gore dala Kombinatu aluminijuma Podgorica ugovorom o poravnanju, krajem 2009. godine, saznaje Dan iz više izvora.

Radi se o garancijama na 60 miliona eura, za koje je Vlada žirirala vlasniku KAP-a, ruskoj kompaniji CEAC Olega Deripaske.

Taj kredit je trebalo da se počne vraćati 2016. godine u tri jednake polugodišnje rate. Prema informacijama Dana, zbog aktiviranja ovih garancija kasniće plata državnoj upravi i javnom sektoru.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

To je odgovor ruske strane na uvođenje privremenog stečaja u KAP i odbijanja parlamenta da prihvati Vladin prijedlog da se Deripaska isprati sa otplatom 51 milion eura vrijednog kredita sa kamatama CEAC-a kod VT banke. Banka je do sada sa računa KAP-a, koji je otvoren u njenoj poslovnici u Moskvi, po ovom osnovu skidala po dva miliona mjesečno od početka ove godine. To je prekinuto nakon uvođenja privremenog stečaja, što je za rezultat imalo deponovanje skoro dva miliona eura vrijednog metala u krugu podgoričke fabrike.

Vlada pokušava da, preko Montenegrobonusa naplati metal, ali to zavisi od Glenkora. KAP, naime, sa ovom kompanijom ima ugovor o prodaji kompletne godišnje proizvodnje. Ovaj bi se ugovor mogao staviti van snage tek nakon uvođenja klasičnog stečaja, o čemu će Privredni sud odlučivati 16. jula.

Podijeli ovaj članak