UPDATE: Turci poslali ponudu za Kontejnerske terminale

Na sjednici Tenderske komisije za privatizaciju koja je održana danas, u prisustvu predstavnika ponuđača, izvršeno je otvaranje ponude koja je dostavljena na javnom tenderu za prodaju 62,09% kapitala u društvu AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, od strane kompanije Global Ports, Istanbul, Turska. Prema obavezujućoj ponudi ,ponuđena cijena za 62,09% kapitala akcija Društva iznosi 7,1 miliona eura . 

Takođe Global ports je ponudio realizaciju sveobuhvatnog investicionog programa koji uključuje obavezno ulaganje u izgradnju infrastrukture u iznosu od 2 miliona eura i potrebnu opremu u iznosu od 11,5 miliona eura u periodu od 3 godine što ukupno iznosi 13,5 miliona eura za 3 godine .

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ponuđač je u ponudi naveo namjeru da angažuje što veći broj zaposlenih uz istovremeno sprovođenje programa edukacije i prekvalifikacije dijela zaposlenih za komplementarne djelatnosti kojima se Ponuđač bavi naročito u sektoru turizma i za to angažuje potrebna finansijska sredstva.

Kompanija Global Ports Holding je jedinstvena lučka grupa i operator u Turskoj i trenutno upravlja sa tri vodeće komercijalne i kruizing luke od kojih se jedna bavi kontejnerskim terminalom. Od 2003, Global Ports Holding je razvila portfolio najvećeg lučkog operatera u Turskoj sa 50% tržišta kruizing luka u Turskoj prema broja putnika u 2012. Kompanija se kotira na berzi u Istanbulu osim lučke djelatnosti posjeduje diverifikovani investicioni portfolio, koji uključuje: energetiku, sektor finansijskih usluga i nekretnina. Kompanija posjeduje i upravlja lučkom djelatnošću u okviru tri vodeće luke u Turskoj: Akdeniz – Antalya, Ege Ports – Kusadasi i Bodrum Cruise Port.

savjetzaprivatizaciju.me

***   ***   ***

Osim Turaka, interesovanje za Kontejnerske terminale su pokazale kompanije iz Njemačke, Singapura i Indonezije. Podsjetimo, Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrile su tendersku dokumentaciju za proces prodaje državnog paketa akcija AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar.

Tendersku dokumentaciju su pripremali konsultanti renomirane kompanije REBEL iz Roterdama čija je osnovna djelatnost lučki transport. Sva dokumenta su objavljena na sajtu http://www.bar-transaction.com/, a pristup sajtu imaju samo kompanije koje su u predhodnoj fazi tendera stekle pravo da predstave svoje ponude za pomenuti projekat.

Uslovi kupoprodajnog ugovora i ugovora o koncesiji su u odnosu na prethodni tender koji je propao- u jednom dijelu su izmijenjeni. Naime, u Kontejnerskim terminalima je sproveden Socijalni program kojim je, uz pomoć EBRD, optimizovan broj radnika u toj kompaniji. Kredit EBRD je iskorišćen i za nabavku nove opreme tako da su to razlozi atraktivnosti barske kompanije. Takođe, potencijalni investitori mogu sada kupiti akcije maninjskih akcionara tj. 100 odsto akcija Kontejnerskih terminala.

Podijeli ovaj članak