Ko je sahranio Nabuko?

Projekat gasovoda Nabuko definitivno je sahranjen, jer Azerbejdžan ne planira da mu obezbijedi gas, pošto vlasti u Bakuu imaju planove s Transjadranskim gasovodom.

Predsjednik Azerbejdžana Iljham Alijev više puta je otvoreno govorio da je projekat “Nabuko” pravljen “na veresiju”, jer niko nije bio spreman da unaprijed uloži novac da se obezbijede dovoljne količine gasa za Zapadnu Evropu.

Ekspert Aždar Kurtov kaže da je “Nabuko” već na startu bio osuđen na propast, jer autori tog projekta nisu bili spremni da ulažu novac u nalazišta gasa u Kaspijskom moru. Za “Transjadranski gasovod” gas će biti obezbijeđen iz azerbejdžanskog nalazišta “Šah-Deniz”.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Sahranom” projekta “Nabuko”, nametnulo se pitanje hoće li se ruskom “Južnom toku” pridružiti Rumunija i druge zemlje koje su na nagovor Zapada ignorisale predloge “Gasproma”. Da podsjetimo, trebalo je da “Nabuko” prolazi kroz Rumuniju, pa je Bukurešt na tome pravio velike planove.

Predsjednik Rumunije Trajan Basesku smatra neozbiljnim da se razmatra priključivanje Rumunije “Južnom toku” zato što je propao projekt “Nabuko”.

“Cilj Rumunije je da dobijamo gas iz više zemalja, pa bi bilo djetinjasto da se sada raspravlja o pridruživanju “Južnom toku”, ali, mi ne možemo da čekamo da Evropa napravi novi projekat gasovoda. Alternativa je prelazak na dobijanje gasa iz škriljaca. Osim toga, namjeravamo da uložimo više novca na otvaranje novih bušotina na Crnom moru gdje su geološka istraživanja pokazala da ima nafte i gasa “, kaže Basesku.

Rumunija zasada za svoje potrebe uvozi od 22 do 42 odsto ruskog gasa, a sudila se sa Ukrajinom zbog novih nalazišta nafte i gasa u Crnom moru. Sada Rumuni ispituju kakva će biti rentabilnost tih bušotina. Ako se pokaže da su barem zasada nerentabilne, Rumuni će, htjeli ili ne, morati da i dalje kupuju velike količine gasa od “Gasproma”, pišu Novosti.

Podijeli ovaj članak