BiH na posljednjem mjestu po BDP-u

BiH se nalazi na posljednjem mjestu sa bruto domaćim proizvodom /BDP/ po stanovniku za 2012. godinu, izraženim u standardu kupovne moći, koji je iznosio 28 odsto od prosjeka EU, podaci su Eurostata.

U zemljama članicama EU vrijednost BDP po stanovniku, izraženog u standardu kupovne moći, iznosio je od 47 do 271 odsto prosjeka Unije, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Najveća vrijednost BDP po stanovniku zabilježena je u Luksemburgu i iznosila je više od dva i po puta iznad prosjeka EU.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Zemlje kandidati /Turska, Makedonija, Crna Gora i Srbija/ su znatno ispod prosjeka sadašnjih zemalja članica i njihov BDP po stanovniku iznosio je od 45 odsto do 65 odsto, dok BDP po stanovniku Hrvatske iznosi oko 39 odsto ispod prosjeka EU.

Eurostat je objavio prve preliminarne podatke o BDP-u izraženom u standardu kupovne moći, a odnosi se na 27 zemalja članica EU, tri članice EFTA, jednu zemlju pristupnicu, četiri zemlje kandidate za članstvo i dvije zemlje potencijalne kandidate za članstvo, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak