Dozvoljeni minus u Srbiji najskuplji u Evropi

Korišćenje dozvoljenog minusa u Srbiji je čak četiri puta skuplje nego u Evropskoj uniji.

Sve dok imamo dvocifrenu inflaciju, visok procenat nenaplativih kredita, malu štednju u dinarima, pa time i slabe izvore za finansiranje banaka, kao i nestabilni kurs, plaćaćemo skupo korišćenje te pozajmice.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosječna godišnja kamatna stopa za korišćenje dozvoljenog minusa u maju iznosila je 35,62 odsto. U Evropskoj uniji prosjek je 7,92 odsto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Kamata na dozvoljeno prekoračenje je svuda u svijetu najskuplji oblik kreditiranja s obzirom na to da banka nije u mogućnosti da predvidi kada će klijent koristiti ovaj vid pozajmice, te da u svakom trenutku mora da ima likvidna sredstva na raspolaganju koja ne može da plasira u druge zajmove – kažu u Banci Intezi.

Dozvoljeno prekoračenje je najčešći vid zaduživanja građana i oni mu često pribjegavaju jer je to fleksibilniji način zaduživanja od kredita, prije svega zbog jednostavnije procedure odobravanja.

– Kod dozvoljenog minusa, kao i kod drugih kreditnih proizvoda, visina kamatne stope zavisi od cijene izvora sredstava za konkretan proizvod, ali i od drugih faktora kao što je obavezna rezerva, troškova rizika određenog plasmana. Svi ti faktori utiču na to da banke među sobom imaju različite kamatne stope za krajnjeg korisnika – ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Kako bi skupu pozajmicu ipak pametno koristili, savjet građanima je da ne budu neprekidno u minusu, pošto se pozajmica obračunava na osnovu vremena korišćenja, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak