Struja skuplja od avgusta?

Početkom jula će se znati kolika će biti cijena električne energije u narednih nekoliko godina, jer će Regulatorna agencija za energetiku početkom sledeće sedmice završiti postupak utvrđivanja regulatornog prihoda energetskih kompanija, na osnovu čega će se znati nova cijena struje, koja će važiti od 1. avgusta.

–Nova cijena struje zavisiće od korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, a prema ranijim projekcijama, struja za dvotarifna brojila trebalo bi da od 1. avgusta poskupi 6,17 odsto. U pitanju je veoma složen posao, pa je rad na korekcijama regulatorno dozvoljenih prihoda trajao mjesec dana – saopšteno je nezvanično portalu Analitika iz RAE.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Kilovat-sat električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima trenutno košta 8,2 centa.

Ukoliko dođe do poskupljenja cijene struje, prenosi Analitika, Vlada mora naći novi model subvencionisanja struje da bi zaštitila standard najugroženijih stanovnika.

Prema planu izvršne vlasti, do 30. juna ove godine nastaviće se sa postojećim programom subvencioniranja računa za utrošenu električnu energiju najugroženijih kategorija stanovništva, a Vlada do tada treba da pripremi novi model pomoći, koji će prvi put podrazumijevati i oprost dugova domaćinstvima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Dosadašnji model je predviđao da subvencija računa iznosi 40 odsto za račun od 60 eura i 24 eura za račun preko 60 eura.

Podijeli ovaj članak