Radnici ne prihvataju da za KAP nema rješenja

Radnici Kombinata aluminijuma traže da se uključe u proces iznalaženja modaliteta za opstanak fabrike i da organi vlasti čuju njihov predlog za dalje funkcionisanje preduzeća, ukoliko Vlada nema kapacitete da izađe iz tog problema.

Iz sindikata aluminijuma su poručili da, ukoliko Vlada nema rješenje i ne zna da izađe iz tog problema, neka to javno i jasno kaže.

– Neka prizna da nema kapaciteta da izađe na kraj sa ovim problemom u KAP-u. Ne prihvatamo da za KAP ne postoji rješenje, već tražimo da se uključimo u proces iznalaženja modaliteta za opstanak fabrike i da organi vlasti u Crnoj Gori čuju naš predlog za njeno dalje funkcionisanje – navodi se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Sindikalna organizacija radnika proizvodnje aluminijuma, kako su kazali, ne može da gleda kako se KAP tiho gasi, zbog toga što niko ne smije da preduzme odgovornost i realizuje zadatke koji su mu dati.

– Zbog toga pozivamo prvog čovjeka Vlade da izađe sa jasnim planom za KAP i radnike i objasni nam šta je planirao da uradi sa 700 prekobrojnih radnika fabrike, kada već kaže da preduzeće može da radi sa 500 zaposlenih. Neka nam jasno kaže ko i na koji način preuzima vođenje KAP-a, pošto strateških investitora nema – objasnili su iz sindikata.

Oni su pitali ko će preuzeti obavezu poštovanja kolektivnog ugovora Kombinata aluminijuma.

– Trenutno u KAP-u imamo apsolutnu paralizaciju izvoza primarnog aluminijuma, odnosno aluminijumskih T-ingota i potpuni nedostatak sirovina – navodi se u saopštenju.
Za sud je, kako se zaključuje, neprihvatljivo da preuzme obavezu organizovanja proizvodnje, a da se ne umanji stečajna masa.

– Sada Montenegro bonus vaga i računa da li je isplativo da uđe i garantuje održavanje proizvodnje – kaže se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak