Zvanično: Letonija 2014. u eurozoni

Evrospki savjet dao je zeleno svjetlo za prijem Letonije u eurozonu 1. januara 2014. godine.

Ova odluka dolazi nakon što sagalasnosti svih 17 zemalja zone eura sa prijemom Letonije u tu monetarnu uniju 1. januara. 

U praksi ekonomski pokazatelji Letonije izgledaju bolje nego u većini zemalja zone evra.Evropska komisija i Evropska centralna banka preporučile su još 5. juna prijem Letonije i konstatovali da je zemlja ispunila Mastrihtske kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Inflacija u Letoniji prošle godine je bila 1,3 odsto, niža od propisanih 2,7 odsto, deficit budžeta 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dozvoljena tri procenta, državni dug 40,7 odsto BDP u odnosu na propisanih 60 odsto. Kurs nacionalne valute, lata, u odnosu na euro je stabilan, a dugoročne stope kredita su 3,8 odsto, u odnosu na dozvoljeni nivo od 5,5 odsto.

Evropske institucije takođe aktivno podržavaju ulazak Letonije, uz ocjenu da je taj korak, u situaciji sadašnje krize eura, politički signal da je jedinstvena evropska valuta i dalje privlačna za nove države.

Nakon što je Letonija dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu neki brinu zbog posljedica proširivanja, drugi govore da će najviše profitirati bogata ruska manjina.

Inače, evropski lideri započeli su razgovore u okviru drugog dana redovnog samita.

Kako je saopštio predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej na današnjem dnevnom redu su razgovori o:

  • Evropskoj monetarnoj uniji
  • Pristupnim pregovorima Srbije
  • Ulasku Letonije u eurozonu
  • Članstvu Hrvatske u EU.

B92.net

Podijeli ovaj članak