Veliko interesovanje za gradnju drugog bloka TE Pljevlja

Za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja interesovanje je iskazalo deset kompanija, čije su ponude jeftinije za više od 60 miliona od cijene iz Idejnog rješenja, navodi se u informaciji o aktivnostima na projektima valorizacije postojećih energetskih potencijala. U dokumentu se kaže da nijesu dostavili ponude potencijalni investitori sa kojima je Vlada razgovarala o gradnji četiri hidroelektrane na Morači.

Za izgradnju Termoelektrane Pljevlja II interesovanje su iskazale deset kompanija iz Evrope i svijeta, sa kojima su obavljeni razgovori i razmijenjene tehničke i komercijalne informacije.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

To su kineske kompanije China Mashinery Engineering Corporation, China Gezouba Group International Engineering Company, China Environmental Energy Holdings, Powerćina – Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China

Nationaly Electric Engineering, evropske kompanije Škoda Praha, Istroenergo Group – IEG, Mješoviti konzorcijum firmi iz Poljske, Rusatom Overseas, kao i kanadski SNC – Lavalin International.

– Na osnovu dosadašnje komunikacije sa zainteresovanim investitorima, u odnosu na parametre iz idejnog rješenja, može se zaključiti da bi cijena bloka mogla biti nešto niža od predviđenih 366 miliona eura, jer su se ponude kretale od 270 do 307 miliona eura. Vrijeme izgradnje bloka nešto je niže od četiri godine, u ponudama je predviđeno od tri do tri i po godine – kaže se u informaciji.

U informaciji se navodi da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu obavilo razgovore sa potencijalnim investitorima iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine u vezi dostavljanja ponuda za izgradnju HE na Morači.

– U tu svrhu svima je dostavljena odgovarajuća dokumentacija za HE na Morači, ali od navedenih potencijalnih investitora nije dobijena nijedna ponuda, pa čak ni bilo kakav zahtjev za razjašnjenje dokumentacije – piše u dokumentu.

Ministarstvo je razgovaralo i sa potencijalnim investitorima iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine vezano za dostavljanja ponuda za izgradnju HE Komarnica.

– Najozbiljniji razgovori obavljeni su sa kineskom kompanijom Sinohydro Corporation Limited, od koje je dobijena informacija da se ponuda ne može pripremiti bez Sumarnog izvještaja o geološkim istražnim radovima – kaže se u dokumentu.

Ministarstvo ekonomije je do sada raspisalo dva javna oglasa za davanje koncesije za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 MW, ali su oni bili neuspješni.

– U prethodnom periodu određen broj stranih kompanija je pokazao zainteresovanost za Maoče, ali ne u mjeri da bi se na osnovu toga predložilo raspisivanje novog tendera – kaže se u informaciji.

Podijeli ovaj članak