Prosječna plata u KAP-u 896 eura

Prosječna zarada u Kombinatu aluminijuma Podgorica u 2012.godini iznosila  je 896 eura, a pri tom podgorička fabrika aluminijuma je proizvela 74.753 tone T-ingota, što je 9 odsto manje nego u 2011. godini, navodi se u juče usvojenoj vladinoj Informaciji o stanju u sektoru prerađivačke industrije.

Kompletna proizvodnja realizovana je na ino tržištu za 164,5 miliona dolara, sa prosječno ostvarenom prodajnom cijenom od oko 2,200 dolara. Ostvarena proizvodnja je na nivou od oko 60 odsto kapaciteta livnice.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Pad proizvodnje uslijedio je planskim isključenjem ćelija za livenje aluminijuma nakon isteka subvencija za električnu energiju od strane Vlade (po Ugovoru o poravnanju), a zbog neregulisanog odnosa sa EPCG, nepostojanja ugovora o isporuci električne energije i dugova koji su nastali prema EPCG, Montenegrobonusu i CGES-u.

U prva četiri mjeseca ove godine KAP je proizveo 15,9 hiljada tona T-ingota, što je 46,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Smanjenje proizvodnje je u skladu sa namjerom da godišnja proizvodnja ne premaši 50.000 tona. Realizacija iznosi 36,6 miliona dolara, a 5  ostvarena prosječna prodajna cijena je 2.260 dolara i nešto je veća od prosječno ostvarene prodajne cijene u protekloj godini.

Smanjenje proizvodnje nijesu pratila adekvatna smanjenja fiksnih troškova, pa je između ostalih i trošak radne snage ostao gotovo isti, jer je u preduzeću trenutno zaposleno 1.192 radnika, 27 manje nego u decembru 2012. godine, navodi se u Informaciji. Prosječna plata u Crnoj Gori tokom 2012. godine je iznosila 480 eura.

Podijeli ovaj članak