Pobjeda ne može da radi sa minusom od skoro 6 miliona eura

Negativni kapital izdavačkog preduzeća Pobjeda od 5,69 miliona eura dovodi u neizvjesnost nastavak poslovanja te državne kompanije, ocijenjeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju za prošlu godinu.

Pobjeda je prošlu godinu završila gubitkom od 2,47 miliona eura, što je značajno gori rezultat u odnosu na 2011. kada je bila u minusu 1,8 miliona.

Akumulirani gubici kompanije posljednjeg dana prošle godine iznosili su 24,03 miliona eura, a kapital preduzeća 18,34 miliona. To znači da je ukupni gubitak veći od osnovnog kapitala, pa je računovodstvena vrijednost firme u minusu od preko pet i po miliona.

Revizorska kuća Mont Audit Plus, koja je radila reviziju finansijskih izvještava državne kompanije, dala je mišljenje s rezervom na finansijske iskaze, a razloge za to su dali u 12 napomena.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ovlašćeni revizor prof. dr Đorđije Rakočević konstatovao je da nije nije mogao prisustvovati popisu zaliha Pobjede sa stanjem na 31. decembar 2012. godine jer nije bio ni obaviješten o datumu obavljanja popisa imovine. Rakočević nije bio u prilici, navodi u mišljenju, zbog prirode evidencija koje vodi Pobjeda da se drugim postupcima revizije uvjeri u količinu zaliha.

Pobjeda, prema revizorskom izvještaju, nema utvrđene normative utroška materijala (papira, boja, hemikalija…) u procesu proizvodnje štamparskih proizvoda na osnovu kojih bi se utvrdio iznos škarta koji je dozvoljen zbog tehnološkog procesa štampe.

Revizor upozorava da predstavnici kompanije nijesu utvrdili valjanu procjenu vrijednosti zemljišta u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima. U napomenama je navedeno da je vrijednost građevinskih objekata u iznosu od 2,7 miliona eura utvrđena primjenom modela troška nabavke, bez utvrđivanja njene revalorizovane (fer) vrijednosti što je trebalo uraditi u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS).

Nije vršena ni procjena opreme u smisli njene fer vrijednosti shodno zahtjevima MRS.

Konstatuje se da društvo nije imalo ni evidenciju o razduženju bifea, već ga razdužuje nakon izvršenja popisa zaliha robe te na bazi takvog podatka formira i knjigovodstveno evidentira trošak po osnovu nabavne vrijednosti prodate robe u bifeu.

Istaknuto je da državna Pobjeda nema ustrojene radne naloge za koje bi se vezivalo trebovanje materijala iz priručnog magacina niti utvrđene normative utroška materijala na osnovu kojih bi se obavljalo njegovo trebovanje.

Ukazano je da kompanija ne vodi poseban obračun troškova i učinika u smislu praćenja troškova po nosiocima i mjestu nastanka, i praćenja promjena vrijednosti zaliha.

Pobjeda nije uradila ni popis zaliha lož ulja posljednjeg dana prošle godine, koje se lageruje u rezervoaru smještenom u krugu preduzeća.

U napomeni revizora navodi se da su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost pogrešno utvrđene, u manjem iznosu za 9.209 eura, po osnovu korišćenja ulaznog PDV-a, suprotno važećim propisima.

Isplate zarada kao i drugih naknada i dažbina obavljaju se sa velikim zakašnjenjem. Revizor je utvrdio da se radnicima Pobjede zbog neredovne isplate zarada isplaćuje njen dio u vidu akontacija.

Sumnjiva procjena nekretnina od 4,88 miliona

Procjena svih nepokretnosti Pobjede je izvršena 16. januara ove godine, ali je revizor utvrdio da utvrđenu vrijednost građevinskih objekata i zemljišta u iznosu od 4,88 miliona eura treba uzeti sa rezervom.

U revizorskom izvještaju se konstatuje da nije utvrđena “od strane lica ovlašćenog za procjenu ove vrste realiteta“. Na osnovu te procjene je potpisan sporazum između Vlade i državnog preduzeća.

Vlada je preduzeće odlučila da poštedi plaćanja poreza od 2,8 miliona eura i država je preuzela njenu imovinu koja je procijenjena na 4,88 miliona. Zahvaljujući odluci Vlade, poreski obveznici plaćaju razliku nakon poravnanja.

Već je iz državnog budžeta po tom osnovu Pobjedi usmjeren milion eura za otpremnine, plate i dobavljače. Preostalih milion eura će regulisati time što će kompanija koristiti zgradu, za koju nije ni utvrđen mjesečni iznos kirije.

Dug Pobjede je nastao po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih i na druga lična primanja, te po osnovu PDV-a.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak