7 vrućih ideja za ljetnji marketing

Tekst je preuzet s Brand manager Portala za preduzetnike. Portal je namjenjen malim i srednjim preduzetnicima i svakodnevno čitaocima nudi besplatne poslovne, knjigovodstvene i marketinške savjete.

Iako je turistička sezona ljeti doslovno i figurativno – vruća, pa to za sobom povlači i finansijske uspjehe nekih drugih, popratnih branši, za mnoge kompanije, ljeto je doba godine kada njihovo poslovanje hvata ”fjaka”.

Za ljetnih mjeseci, biznis često mijenja brzinu iz pete u prvu, ali nažalost, Vaše finansijske obaveze i dalje šibaju u najvećoj brzini. Posao šteka, a Vi svejedno morate plaćati robu, struju, najamninu, doprinose, plate, honorare i sve one druge dosadne stvari… Zato je nužno usmjeriti snage u marketing.

Marketing ne bira godišnje doba. Uz male razlike u intenzitetu, on uvijek mora biti prisutan u Vašem poslovanju. Ni ljeti ne treba popustiti s marketinškim aktivnostima, stoga, krenite odmah:

1. DAJTE LJUDIMA NEŠTO O ČEMU ĆE PRIČATI

Smislite neki, za Vaš budget prihvatljivi, mini event. Sami ili udruženi s nekim drugim biznisom. Primjerice, manji (ili veći ako sebi to možete priuštiti) susret preduzetnika, s ponekim kratkim predavanjem ili govorom biznismena koji su vrlo uspješni u svom poslu. Neka naglasak bude na networking  i razmjeni iskustava. Osim što ćete i sami možda upoznati svoje nove klijente ili saradnike, lokalnim medijima dat ćete nešto o čemu će moći pričati. Ne zaboravite poslati objavu za medije i pozvati ih da isprate Vaše događanje, ali se doista potrudite da ona zvuči kao nešto što se mora posjetiti.

2. POJAVITE SE GDJE MOŽETE

Istražite aktuelna događanja u Vašem gradu i okolini i izdvojite koliko god možete za učestvovanje u eventima koja zvuče obećavajuće. Takođe, ne ustručavajte se pojaviti na besplatnim događanjima, poput prezentacije neke knjige, danima otvorenih vrata nečije kompanije ili neke ustanove, izložbi slika, predavanjima i drugim susretima. Nikad ne znate gdje možete upoznati svog sljedećeg kupca!

3. POJAVITE SE NA LOKALNIM SAJMOVIMA

Postoji li u Vašem gradu ili negdje u blizini sajam preduzetništva, ili sajam određene industrije u koju se uklapa i Vaš biznis, obratite se organizatorima (najčešće jedna od dviju komora), ispitajte uslove učestvovanje i prijavite se.

Osmislite kako ćete u kratkim crtama reći čime se bavite i kako to može biti dobro za potencijalnog kupca koji zastane kraj Vašeg štanda (nemojte ni pomisliti izostaviti ovo posljednje), naoružajte se promotivnim materijalima i najboljim mogućim raspoloženjem  i šarmirajte prolaznike.

4. ORGANIZUJTE NAGRADNU IGRU

Smislite dobru priču u skladu sa pričom Vašeg branda, jednostavan ali kreativan zadatak i atraktivnu nagradu. Pustite dobar glas o Vašoj ljetnoj nagradnoj igri putem medija na kojem ima najbolje šanse biti primijećena od dovoljnog broja ljudi i veselite se darivanju.

Zamolite saradnike, prijatelje, poslovne partnere da i oni rašire vijest. Ili, ukoliko želite povećati šanse, pojačati efekt – udružite se s prijateljskom /partnerskom kompanijom i učinite nagradu, kao i učestvovanje u igri još privlačnijima.

5. UHVATITE POPUST ZA REKLAMU

Puno lokalnih radio ili TV postaja , internet portala i novina tokom ljetnih mjeseci nudi određene popuste za oglašavanje. Ako je lokalna publika – Vaša publika, iskoristite priliku i popustite pred dobrim popustom.

6. BACITE UDICU S MAMCEM ZVANIM POPUST

Pametniji biznismen u pravim trenucima – popušta! Razmislite što možete ponuditi uz manju cijenu i osmislite vlastito ljetno sniženje. Poigrajte se s ponudama i cijenama. Složite svoj ljetni koktel dobrih ponuda. Kupiš dva, treći dobiješ. Paket proizvoda koji su kao set jeftiniji nego ako se kupuje svaki proizvod posebno. Popusti na određene proizvode. Svašta se tu da iskombinovati.

7. PLATITE RUNDU I RECITE KOJU BESPLATNO

Poslovni konsultanti čija je glavna djelatnost prodaja vlastitog znanja i iskustva u ograničenom vremenu, ponekad organizuju tzv. poslovne kafe na vlastiti račun. Dodata vrijednost za potencijalnog klijenta je ogromna, jer kvalitetan consulting je, iako nematerijalni proizvod, dragocjen za svakoga ko manje ili više luta u pojedinim područjima. Pogotovo malom preduzetniku koji samostalno brine o širokom spektru djelova posla i rastrgan je između njih te ne može svemu posvetiti dovoljno pažnje.

No, nije savjeto(da)vanje rezervisano isključivo za ljude kojima je to core business. Možete biti i trgovina građevinskim materijalom, frizerski salon, web dizajner, škola stranih jezika, biljna apoteka ili nešto sasvim deseto i svejedno ugostiti mogućeg kupca te dati pametan savjet iz područja Vaše stručnosti.

Uz malo mašte, najtoplije godišnje doba može biti jednako vruće i za Vaš marketing. Ili, ako hoćete, za šaku dobrih ideja (ili kuna) možete svojim kupcima u vrućim ljetnim danima priuštiti osvježenje. Koju god perspektivu preferirate, nećete pogriješiti ako jun, jul i avgust iskoristite za svoj marketinški makeover! (brandmanager.com.hr)

Podijeli ovaj članak