Najniža vrijednost zlata od 2010.

Zlato je pojeftinilo na najnižu vrijednost od ljeta 2010. godine, prenosi Itar tas.

Fjučersi zlata na Moskovskoj berzi pali su za 1,99 odsto, na 1.249,9 dolara za uncu (31,1 gram). Od početka godine cijena zlata je smanjena 25 odsto i to je najoštriji pad tog plemenitog metala od 1981. godine.

Glavni strateg kompanije iitrejder Bil Baruh izjavio je agenciji Blumberg da zlato može da pojeftini na 1.154 dolara za uncu, a postoji mogućnost da čak i padne na psihološku granicu od 1.000 dolara.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On smatra da smanjenje programa kvantitativnog popuštanja kroz koji američka Uprava federalnih rezervi (Fed) svakog mjeseca kupuje aktivu u vrednosti 85 milijardi dolara, može da ojača američku valutu, što znači da će zlato pod takvim uslovima nastaviti da pojeftinjuje.

Na pad vrijednosti zlata utiče i prodaja institucionalnih investitora. Istovremeno smanjenje pozicija u portfoliima glavnih učesnika na tržištu primorava menadžere da prodaju zlato po trenutnoj cijeni, objašnjavaju stručnjaci.

U prvom tromjesečju ove godine specijalizovani investicioni fondovi (ETF) prodali su 176,9 tona tog metala za 10 milijardi dolara. Od postojanja ETF to je najveći odliv – od oko sedam odsto kapitalizacije ETF. Međutim, to je istovremeno, samo jedan odsto ukupnog svjetskog zlata. Zbog toga do kraja godine zlato može da se vrati na više cijene, smatraju eksperti, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak