Prva američka banka u Iraku

Sitigrupa će biti prva američka banka koja će stupiti na iračko tržište, saopštila je ta finansijska institucija.

Kancelariju, za čije otvaranje je dobila preliminarnu saglasnost iračke centralne banke, će otvoriti u prijestonici Bagdadu, prenio je Blumberg.

Sitigrupa, treća po veličini banka u SAD, pružala je do sada usluge klijentima u Iraku posredstvom filijale u jordanskom Amanu.

Dolaskom na iračko tržište postaće jedna od oko 15 stranih finansijskih institucija, koje već posluju u Iraku, dodala je iračka centralna banka na svom sajtu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Irak je važno ekonomsko tržište sa značajnim potencijalom rasta“, rekao je direktor Sitigrupe za Evropi, Bliski istok i Afriku Džejms Kaules.

On je dodao da će dolazak na iračko tržište banci omogućiti da bolje pruža usluge klijentima koji šire svoje poslovanje u toj zemlji. Posle otvaranja kancelarije u Bagdadu, banka planira da otvori filijale u dva velika iračka grada Erbilu i Basri.

Irak kontroliše jednu od najvećih dokazanih rezervi nafte na svijetu i upravo zahvaljujući toj sirovini ima izraziti potencijal rasta.

Nafta ima udio od čak 95 odsto u budžetskim prihodima zemlje. Međunarodni monetarni fond predviđa da će privreda Iraka ove godine ostvariti rast od približno devet odsto. To bi bio, poslije Libije, drugi najveći privredni rast među 18 zemalja regiona sjeverne Afrike i Bliskog istoka, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak