MOL zainteresovan za istraživanje nafte

Mađarska naftna kompanija MOL zainteresovana je za učešće u istraživanjima nafte i gasa u crnogorskom podmorju, saopšteno je nakon sjednice Crnogorsko-mađarske mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kojom su kopredsjedavali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i državni sekretar Mađarske za spoljne poslove i ekonomske odnose u kabinetu premijera Peter Sijarto. Na sjednici je razgovarano i o saradnji mađarske Elektroprivrede i Crne Gore.

Gvozdenović i Sijarto su nakon sjednice potpisali Protokol mješovite komisije. Potpisani su i Memorandum o saradnji između Agencije za promociju investicija i mađarske Agencije za investicije i trgovinu, kao i Memorandum o saradnji privrednih komora dvije zemlje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Sijarto je, govoreći o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, skrenuo pažnju na četiri važne oblasti od kojih se prva odnosi na želju jedne od najvećih srednjoevropskih naftnih kompanija, mađarskog MOL-a, da učestvuje u istraživanjima ugljovodonika u Crnoj Gori.

– Vlade Mađarske, Srbije i Crne Gore sarađuju i u obnovi pruge Budimpešta-Beograd-Bar. Osim toga, zajednički ćemo aplicirati za sredstva iz fonda, koja je najavio kineski premijer lanjske godine u Poljskoj, koji vrijedi 10 milijardi dolara – naveo je on.

Kineski premijer Ven Điabao najavio je prošle godine u aprilu otvaranje kreditne linije od 10 milijardi dolara za projekte saradnje s istočnom i srednjom Evropom. Tim novcem bi trebalo da budu podržani projekte saradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenoj ekonomiji.

Sijarto je kazao da će Mađarska učiniti sve da što više turista iz te zemlje posjeti Crnu Goru, dodajući da će mađarske kompanije iz oblasti zaštite životne sredine i vodoprivrede učestvovati na crnogorskim tenderima.

– U cilju što veće kompetentnosti mađarskih kompanija na crnogorskom tržištu, Eksim banka prilaže i odgovarajuće finansiranje – rekao je on.

Komisija

Ministar Gvozdenović je kazao da je veoma zadovoljan, jer je sjednica mješovite komisije bila uspješna, a saradnja u narednom periodu precizno definisana.

– Na osnovu dosadašnje saradnje siguran sam da smo definisali pravi put i jasna opredjeljenja koja treba zajednički da realizujemo u narednom periodu. Ona su prije svega vezana za poboljšanje turističke saradnje. Suguran sam da će trend dolaska mađarskih turista, koji već postoji, nakon ove sjednice mješovitog komiteta biti značajno ostvaren – rekao je on.

Prema njegovim riječima, na sjednici komisije je razgovarano o investicionim potencijalima i mogućnostima za ulaganje mađarskog kapitala preko Eksim banke u dio projekata koji su vezani za turističke rizorte ne samo na jugu, nego i na sjeveru Crne Gore.

– Dijelim viđenje kopredsjedavajućeg o posebnom značaju željezničke pruge Budimpešta-Bar. Učinićemo sve da zajedničkim naporima popravimo tu komunikaciju, da ona bude savremena i ima značajan doprinos turizmu, protoku robe, ali i Luci Bar – kazao je Gvozdenović.

On je rekao da već postoji saradnja dvije zemlje u oblasti životne sredine i da je siguran da će biti dodatno podstaknuta određenim projektima koji su vezani za komunalnu infrastrukturu.

– Čuli ste interesovanje za istraživanje nafte i gasa. Takođe, razgovor je vođen i u dijelu saradnje između Elektroprivrede Mađarske i Crne Gore i tu smo dogovorili konkretne aktivnosti – kazao je Gvozdenović.

On je kazao da Crna Gora ima ozbiljna očekivanja kada je u pitanju saradnja u oblasti poljoprivrede, navodeći da je na sjednici komisije dodatno iskazano interesovanje za Poštu Crne Gore.

Podijeli ovaj članak