Hrana, voće, povrće… u Crnoj Gori skuplji i od pojedinih država EU

Crna Gora je po prošlogodišnjim cijenama hrane, voća i povrća, a posebno ulja i masti, skuplja od država okruženja, osim Hrvatske, ali i pojedinih značajno ili neuporedivo ekonomski moćnijih zemalja Evropske unije.

U kategoriji “hrana”, Bosna i Hercegovina je na crnogorskom nivou po cijenama (75 odsto prosjeka 27 članica EU), pokazalo je istraživanje Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat).

Po skupoći, Crna Gora u odnosu na region, osim Hrvatske koja 1. jula postaje članica EU, prednjači u kategorijama voće i povrće (76), ostala hrana (95), a ubjedljivo kada su u pitanju masti i ulja (102), što je skuplje nego i u mnogim državama EU.

Voće i povrće je jeftinije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Ruminiji, Letoniji, Poljskoj.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U kategoriji ostala hrana, osim u okruženju (bez Hrvatske), jeftinija je u Holandiji, na gotovo istom je cjenovnom nivou kao u Češkoj i Njemačkoj. Nije navedeno koji proizvodi se ubrajaju.

Hrana je jeftinija u Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj Ruminiji, Poljskoj, nije značajna razlika u odnosu na Mađarsku, Češku, Litvaniju, Slovačku.

Ulje i masti su jeftiniji u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Španiji, Portugaliji, svih zemalja okruženja, osim Hrvatske, na istom novou je sa Italijom… U BiH je skuplje meso,a od cijena tog proizvoda u Crnoj Gori niže su one u Srbiji, Albaniji, makedoni, Rumuniji , Bugarskoj i Poljskoj.

Osim hrane, i nivo cijena pića i duvana u prošloj godini u Crnoj Gori iznosio je 75 odsto prosjeka 27 članica EU.

Prema istraživanju Eurostata, ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa EU prosjekom, a ukoliko je indeks nivoa cijena manji od 100, smatra se relativno jeftinijom.

Za bezalkoholna pića najviše novca, u odnosu na region, treba izdvojiti u Hrvatskoj čiji je indeks iznad evropskog prosjeka i iznosi 108 odsto, Crna Gora je na drugom mjestu sa 85 odsto, a jeftinije je u BiH i Srbiji. Najjeftinije piće se “toči” u Makedoniji sa ideksom od 65 odsto evropskog prosjeka. U poređenju sa zemljama EU, bezalkoholna pića u Crnoj Gori isto koštaju kao i Španiji, a skuplja su u odnosu na Poljsku gdje je indeks 79 odsto evropskog prosjeka.

Hrvati plaćaju i najskuplji duvan kome su cijene 57 odsto evropskog perosjeka, u Crnoj Gori je kao i u BiH na nivou od 34 odsto, dok su niže cijene u Srbiji i Makedoniji…

“Posmatrajući Crnu Goru, indeksi nivoa cijena za hljeb i žitarice (72), meso (67), ribu (77) i mlijeko, sir i jaja (77) su približno na istom nivou kao i indeksi cijena u ostalim zemljama iz regiona”, saopšteno je iz Monstata.

Podaci su dio istraživanja koje Eurostat sprovodi u okviru projekta paritet kupovne moći u 37 evropskih država i obuhvata 500 proizvoda.

Cijene alkohola više nego u Luksemburgu, Francuskoj, Njemačkoj…

U regionu, najskuplji alkohol piju u Hrvatskoj i cijene prelaze evropski prosjek. Druga je po skupoći Crna Gora, a jeftinije su Srbija, BiH, Makedonija. Iako Crna Gora ima značajno ili neuporedivo manji bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika i prosječnu bruto platu u odnosu na većinu evropskih zemalja, istraživanje Eurostata je pokazalo da po cijenama alkoholnih pića pretiče nekoliko zemalja EU.

Alkohol je u Crnoj Gori skuplji nego u Poljskoj, Litvaniji, Slovačkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Njemačkoj. Projektovani crnogorski BDP po glavi stanovnika za ovu godinu je 5.620, a prosječna bruto plata 728 eura. Poljska ima 11.200 eura BDP po glavi stanovnika i bruto platu 759 eura, Litvanija (10.600 BDP po glavi stanovnika i 769 eura prosječnu bruto platu), Slovačka (16.700 BDP po glavi stanovnika i 941 euro prosječnu bruto platu), Luksemburg (108,8 hiljada BDP po glavi stanovnika i 4.230 eura prosječnu bruto platu).

Francuska ima 44,7 hiljada BDP po glavi stanovnika i 2.865 eura prosječnu bruto platu, a Njemačka 40,7 hiljada BDP po glavi stanovnika i 2.865 eura prosječnu bruto zaradu.

Podijeli ovaj članak