Vlasnik Carina – Čedo Popović, pregovara o prodaji kompleksa u Meljinama

Vlasnik Carina Čedomir Popović kazao je za „Dan” da pregovara sa Aleksandrom Grigorijevim o prodaji kompleksa Lazaret u Meljinama. Manjinski akcionari Južnog Jadrana, u čijem je sastavu Lazaret, tvrde, međutim, da je taj kompleks već prodat za 12 miliona eura.

– Pregovori su u toku. Zasad ništa ne bih komentarisao. Kada se proces okonča, javnost će biti upoznata s tim – kazao je kratko Popović.

Lazaret posluje u okviru Južnog Jadrana, koji je Popović kupio 2001. godine. Kompleks Lazaret obuhvata hotel kapaciteta 230 ležaja, poslovni prostor i marinu, ukupne površine oko 15.600 kvadrata. Grigorijev je prije nekoliko dana kupio hotelsko-turistički kompleks Ineks Zlatna obala u Sutomoru za 11,8 miliona eura od srpske agencije za privatizaciju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Manjinski akcionari Južnog Jadrana, okupljeni u istoimenu nevladinu organizaciju, tvrde da je Lazaret već prodat za 16 miliona eura. Kažu i da su prije desetak dana tražili od Uprave prihoda uvid u prodaju tog kompleksa, ali još nisu dobili zvaničan odgovor.

– Radnici i zakupci Lazareta su nam rekli da je kompleks prodat za 12 miliona. Istakli su i da ih je novi vlasnik u više navrata obilazio – navela je Nada Popović, predsjednica NVO Južni Jadran.

Podaci sa sajta Uprave za nekretnine, koji su poslednji put ažurirani 7. juna, govore da Lazaret nije prometovan, ali i da su Carine uknjižene kao vlasnik samo na jednoj od četiri parcele tog kompleksa. Na ostalim se vode kao korisnik, jer je na parcelama KO Topla 2335, 2534/2 i 2532 uknjižena država kao vlasnik, a Carine kao korisnik, dok su na parceli 2533, na kojoj je salon namještaja, Carine vlasnik 1/1.

Nada Popović ističe da je, prema informacijama zakupaca, Grigorijevu prodata bivša vojna komanda, koja je služila kao dječje odmaralište sa spostvenim pristaništem. Južni Jadran ima još motel Vinograde od 16 hiljada kvadrata, odmaralište sa 14 hiljada kvadrata na obali, plac od 12 hiljada kvadrata u Đenovićima, hotel Delfin u Bijeloj sa 17 hiljada kvadrata, pivnicu u centru Herceg Novog i restoran Lada, danas prostorije Prve banke u centru grada.

Ona je naglasila da je prošlo 12 godina od kada je počela privatizacija Južnog Jadrana, odnosno kada su Carine od državnih fondova kupile 31 odsto akcija preduzeća za 247 hiljada njemačkih maraka i vrlo brzo, kupovinom akcija od manjinskih akcionara, domogle se 51 odsto akcija i stoprocentne upravljačke funkcije. U preduzeću je 2008. otvoren stečaj, a nakon njega i likvidacija.

Popovićeva je dodala da su radnici 2008. podnijeli inicijativu za pokretanje istražnog postupka protiv Čedomira Popovića i Ranka Vujovića, izvršnog direktora Južnog Jadrana, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela utaje poreza, nesavjestan rad u privrednom poslovanju, prouzrokovanje lažnog stečaja i zloupotrebe procjene. Državno tužilaštvo za organizovani kriminal, polovinom 2009. godine, otvorilo je pretkrivični postupak u vezi sa poslovanjem firme, a epilog je bio obavještenje da nisu utvrđene bilo kakve nezakonitosti.

Lazaret je prije nekoliko godina bio oglašen na prodaju za šest miliona.

Planira hotel u Baošićima

U javnosti se spekuliše kako Popović planira da novac od prodaje Lazareta uloži u gradnju turističkog kompleksa u Baošićima, za šta je prije nešto više od mjesec dana dobio zeleno svjetlo SO grada.

Popović je tada poručio da je gradnja hotela, bazena, vila i depandansa u Baošićima sasvim izvjesna, a prvonagrađeni rad autorskog tima „Acid group” iz Beograda, koji je pobijedio na takmičenju za idejno rješenje turističkog kompleksa, trebalo bi da bude osnov za izradu urbanističkog projekta.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak